StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

Zboristi i solisti moskovske Akademije Viktor Popov uveli Dubrovčane u treće Dane ruske kulture!

Piše PSD.
2. studenog 2018. - 00:13

Koncertom Komornog zbora i solista Akademije Viktor Popov iz Moskve pod ravnanjem dirigenta Nikolaja Azarova u Kazalištu Marina Držića započelo je treće izdanje Dubrovnik Art Forum/Dani ruske kulture. Prije samog nastupa moskovskih zborista publici su se obratili ravnatelj dubrovačkog teatra Ante Vlahinić te umjetnička voditeljica DAF-a Olga Nikiforova. Vlahinić je podcrtao kako se radi o ”malom festivalu velikog sadržaja” najavivši raznovrstan program tj. dramske, glazbene i plesne izvedbe tijekom manifestacije posvećene ruskoj kulturi koja traje od 1. do 17. studenog.

Podsjetio je Vlahinić okupljene kako je ulaz na sva događanja u sklopu festivala besplatan - naravno - uz prethodnu rezervaciju ulaznice. Pohvalio je umjetničku voditeljicu festivala rekavši kako je Dubrovnik Art Forum ono što jest upravo zahvaljujući njezinoj vjeri, naporu, ljubavi te umjetničkom i financijskom uspjehu. Nikiforova je pohvalama uzvratila prvom čovjeku KMD-a našalivši se kako ulaže puno truda u ”ovu beznadnu stvar”. Naglasila je ujedno kako ruska vlada i Ruski savez glumaca podupiru dolazak ruskih umjetnika u Dubrovnik potvrdivši tako kako je festival ”velik i dobar” . Poručila je kako DAF spaja narode, potiče na druženje i prijateljstvo.

Potom je velika scena KMD-a prepuštena ruskim zboristima koji su podsjetili zašto ruski umjetnici stepenicu kvalitete uvijek iznova i vrlo impresivno podižu visoko. Komorni zbor i njegovi solisti prešli su granice komornog i duhovnog često dopuštajući i malo opuštenijim tonovima primat. Simpatije su izazvali i solisti koji su si dozvolili stanovito koketiranje s publikom. Završnica večeri bila je ”Misao svijeta” Silvija Strahimira Kranjčevića. Krajnje pozitivan dojam koji su ostavili gosti iz Rusije dokazuje činjenica kako su od publike pozvani na glazbeni dodatak, a da su neki pjevači već počeli skidati mašne misleći da je gotovo! No, pljesak dubrovačke publike bio je jači! Još jednom su zboristi na svoj ozbiljno-opušteni ponovili ”Kaljinku” koja je inače bila na programu tijekom koncerta. Na programu su se našla djela Čajkovskog, Rahmanjinova, Taneeva, Bacha, Poulenca, Rossinija te niz tradicionalnih napjeva.

Možda su neki i zamjerili što program DAF-a započinje upravo na blagdan Svih svetih, ali koncert Komornog zbora na taj dan ni po čemu ne strši. Publike je s obzirom na vremenske (ne)prilike bilo - uzme li se u obzir obrazac ponašanja prosječnog posjetitelja kulturnih događanja koji ne izlazi vani ako ima i dvopostotna mogućnost za kap kiše. Jedino što je nedostajalo bila je programska knjižica, ali sve skupa – početak trećeg Dubrovnik Art Foruma ili Dana ruske kulture samo po sebi s pravom se distancira od neuspjeha i razočarenja. bLu

25. travanj 2024 06:41