StoryEditor
KulturaDUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

Završni koncert majstorskog seminara u Revelinu

Piše dv
24. studenog 2021. - 13:08

Do 27. studenoga u Dubrovniku se pod okriljem Dubrovačkog simfonijskog orkestra održava Deveti međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja „Lovro pl. Matačić“. Završni koncert ovog hvalevrijednog glazbenog projekta održat će se u subotu, 27.11.2021. u 19:30 u Revelinu. Ulaz je slobodan, uz predočenje Covid potvrde, sukladno mjerama Stožera.

Na koncertu će pod ravnanjem maestra i mentora Uroša Lajovica nastupiti polaznici seminara, predstavljajući publici znanja stečena tijekom posljednjih nekoliko dana.

Na programu su:

F. Parać: Muzika za gudače

G. Rossini: La scala di seta, Overture

W.A. Mozart: Serenada za orkestar u D-duru, K.250 Haffner

Fond Lovro i Lilly Matačić utemeljen je 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly. Kao neprofitna udruga provodi u djelo niz aktivnosti kojima je zajednički cilj njegovanje uspomene na Lovra von Matačića i širenje utjecaja njegova umjetničkog, kulturnog i društvenog naslijeđa.

Hrvatski dirigent i skladatelj Lovro pl. Matačić (Sušak, 14. 2. 1899. - Zagreb, 4.1.1985.) pripada eliti europske i svjetske glazbe dvadesetog stoljeća. Ljudski i umjetnički formiran na razmeđu tradicija i kultura, uspio je na zadivljujući način asimilirati i sintetizirati razlike uvjetovane tim razmeđima, ugrađujući ih u temelje izraznog i spoznajnog bogatstva svojeg dosluha s glazbom. Školovan na Bečkom konzervatoriju, najraniji ga počeci vežu uz operne kuće u Külnu, Osijeku, Ljubljani i Zagrebu, dok najveći procvat njegova karijera doživljava nakon II. svjetskog rata.

Sukladno važećim mjerama koje su stupile na snagu 5. studenoga, svi sudionici događanja moraju na ulazu predočiti Covid potvrdu te za vrijeme izvedbe nositi maske, uz održavanje distance.

item - id = 1145620
related id = 0 -> 1148418
related id = 1 -> 1148116
04. prosinac 2021 13:30