StoryEditor
KulturaU PONEDJELJAK |

ZAPOČINJE DEVETO IZDANJE DUBROVNIK FILM FESTIVALA: 9. DUFF dostupniji široj publici, po prvi put festival u online izdanju

Piše DV
16. listopada 2020. - 18:04
DUBROVNIK FILM FESTIVALKD
Dubrovačka filmska festa djece i mladih, popularni DUFF započinje u ponedjeljak, 19. listopada. DUFF nije pokleknuo pred koronavirusom pa će deveto izdanje ujedno biti i prvo koje će se održati putem interneta i malih ekrana, zbog čega je ujedno i ovogodišnji moto „Let`s stay together“. Tijekom sljedećeg tjedna, preko web stranice festivala i Vimeo platforme, biti će dostupni za gledanje i ocjenjivanje 54 filma odabrana u selekciji, a moći će ih se pogledati u popodnevnom i jutarnjem terminu na programu Libertas televizije, ovogodišnjeg partnera festivala.

U svom devetom izdanju festival je, pored do sada postojećih kategorija - filmova sva tri filmska roda u dvije dobne skupine te nove eksperimentalne kategorije koja izlazi izvan granica Mediterana, otvorio i međunarodnu tematsku kategoriju na temu solidarnosti.

Natjecateljski program DUFF-a ove su godine, među gotovo 400 pristiglih prijava, odabrali akademska slikarica Ivana Selmani, medijski djelatnik Zoran Čatić i filmski redatelj Marko Šantić, a djela mladih filmaša dolaze iz šesnaest zemalja.

U skladu s ovogodišnjim epidemiološkim mjerama, tijekom DUFF-a održat će se dvije radionice. Filmska kritika za srednjoškolce pod vodstvom filmskog kritičara Boška Picule koja će biti u Centru za mlade Dubrovnik, ali i u kinu Sloboda uz projekciju filma Ribanje i ribarsko prigovaranje, dok će se radionica ilustracije pod vodstvom Svena Klobučara održati u Umjetničkoj školi Luka Sorkočević. Za najmlađe će se u subotu na programu naći pretpremijera animiranog filma Trolovi: svjetska turneja.

Ovo neobično izdanje privest će se kraju u nedjelju, 25. listopada kada će se proglasiti pobjednici. Za odabir nagrađenih ove godine su odgovorni brazilski profesor animacije Alexandre Juruena, mlada redateljska zvijezda Antoneta Alamat Kusijanović i filmski kritičar Boško Picula, dok će se nagrada publike dodijeliti na temelju ocjena pristiglih putem online glasanja.
 
Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan kao organizatori festivala pozivaju sve da podrže mlade kreativce i ove godine gledanjem i ocjenjivanjem njihovih radova.

Za sve detalje i novosti pratite nas putem naše web i Facebook stranice te Instagram profila.
21. lipanj 2021 20:51