StoryEditorOCM
KulturaSTUDENTSKI DOM DUBROVNIK|

VELIKI DOPRINOS DUBROVAČKOJ ARHITEKTURI Otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini

Piše Bruno Lucić
24. svibnja 2021. - 20:17

U Studentskom domu Dubrovnik otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini. Organizatori izložbe su Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik i Sveučilište u Dubrovniku - Studentski centar Dubrovnik. Izložba je otvorena upravo u Studentskom domu Sveučilišta u Dubrovniku, kompleksu čijim je autorima Tinu Svenu Franiću, Vanji Risteru i Ani Martinčić Vareško Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata dodijelio nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj u 2020. godini. Villa u pogledu dubrovačkog arhitekte Krunoslava Ivanišina i njegovih kolega Lulzima Kabashija i Ive Ivas dobila je Nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2020. godinu. 

Predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić pozdravio je okupljene rekavši koje se sve nagrade dodjeljuju arhitektima i arhitekticama. Prijavljena su 84 ostvarenje te 12 publicističkih izdanja. Izložbi je u Dubrovniku, nakon otvorenja na Pantovčaku, prvo gostovanje. Benić je naveo kako Dubrovnik itekako ima biti čime zadovoljan. 

Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann kazala je kako su u konkurenciji bili 4 ostvarenja iz Dubrovnika. Naglasila je važnost Udruženja. 

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum kazao je kako je DAD odabralo idejno rješenje za Studentski dom koje je prihvatilo Sveučilište u Dubrovniku. Dodao je kako je im je Sveučilištu drago što je kompleks Studentskog doma nagrađen jer su se već mnogi počeli raspitivati i komentirati 'kakva je to zgrada i je li joj baš tu mjesto', a Burum je kazao da je nagrada dobro došla kao odgovor svima koji postavljaju takva pitanja, pa i novinari. 

Ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu, a posebno je zahvalio autorima ostvarenja. 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković čestitao je autorima nagrađenih ostvarenja koji su povezani s Dubrovnikom, rekao je kako je to veliki doprinos dubrovačkoj arhitekturi. Poručio je kako nije očekivao da će jedan od najvećih problema u njegovom mandatu biti urbanizam. Naveo je još jednom važnost novog GUP-a jer "svi žele jednu građevinsku parcelu više, što znači jedan dub ili čempres manje". Ustvrdio je kako će se odgovoriti na takve zahtjeve. 

Izložba ostaje otvorena do 18. lipnja. 

25. travanj 2024 12:15