StoryEditorOCM
KulturaPREMIJERNA IZVEDBA U KMD-U

VELIKA SCENA DUBROVAČKOG TEATRA Svatko može napraviti show, ali samo Kolarini ”Karaoke show”

Piše PSD.
13. veljače 2019. - 22:32

Kazališna družina Kolarin premijerno na velikoj je sceni Kazalištna Marina Držića izvela komad "Karaoke show" prema tekstu Davora Špišića u režiji Paola Tišljarića. U predstavi igraju: Jelica ČučevićDarija Mikulandra Žanetić i Leo Mrkić. Uz režiju, Tišljarić potpisuje i scenografiju a autorski tim još čine kostimografkinja Tea Bašić Erceg, autor glazbenih aranžmana Giorgio BaranacSebastijan Vukosavić kao glas TV spikera, ton majstor Milan Tomašić i inspicijentica Virginia Bolfek

Izuzevši dječje predstave, zadnjih par godina Kolarini su izvodili predstave 'visokih estetika' i prilično komornih poetika, a predstavom "Karaoke show" vratili su se na valnu duljinu na kojoj su najbolji. Bez obzira što je prost i prizeman, humor u ovom komadu oslanja se na razgranati tekstualni sustav, nenametljiv je, precizan, zabavan i racionalno raspoređen, nepretenciozan, pogađa bit, a više nego pristaje članovima Kolarina. Populistički pristup nimalo ne šteti ovoj družini koja bi češće trebala izvoditi ovako "lagana" djela prizemnih ambicija. Ozbiljna minutaža, cjelovitost i faktor zabave daju ovom komadu sve predispozicije da doživi barem 30 izvedbi, ali i da obori rekord "Matrimonija" iz 2014. Štoviše, ovom je predstavom dokazano da amaterizam ponekad može ozbiljno konkurirati profesionalizmu. S obzirom da Kazališna družina Kolarin ističe njegovanje zavičajnog jezika kao jednu od ključnih odrednica, šteta je što inscenacija nije u većoj mjeri stavljena u dubrovački kontekst, tema iznajmljivanja je recimo vrlo zahvalna po tom pitanju te ona otvara prostor novim mogućnostima. Sve u svemu, Kolarini mogu biti ponosni na sebe.

- Priča je to o gorko-smiješnim zabunama samoće, o žudnji za ljubavlju i opsesiji da se bude netko drugi ili otputuje u neke bolje svjetove. Prvi put je drama izvedena 2004. i to u zvučnom obliku – u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija. Iste godine dogodilo se i koncertno čitanje „Karaoka“, u produkciji Matice hrvatske Osijek. Zatim su karaoke-antijunaci krenuli na Otok i progovorili engleskim jezikom. Naime, obje reading productions koje su uslijedile, odigrane su u Velikoj Britaniji: 2005. u produkciji West Yorkshire Playhouse u Leedsu te 2013. u Londonu, kao projekt Honey-tongued Theatre Productions. Premijera u KMD-u bila je prva scenska izvedba „Karaoka“ na hrvatskom jeziku, na jeziku na kojem je drama napisana, stoji u popratnom tekstu.

Jedino što je nejasno je zašto se fotoreporterima slikavanje zabranom svelo na duljinu od 5 minuta na kraju komada, dok televizijski snimatelji bez ikakvih ograničenja snimaju cijelu predstavu?! Ako su već uvedena nova pravila, treba ih poštovati, ali trebaju ih jednako poštovati svi i trebala bi jednako vrijediti za sve - sve u interesu gledatelja. 

Reprizna izvedba na rasporedu je 17. veljače u 19:30 sati. bLu
 
 

19. travanj 2024 13:34