StoryEditorOCM
Kultura‘BAŠTINA I KLIMA‘

Uz program Dubrovačkih muzeja do edukacije građana o UNESCO-vom svjetskom dobru u kojem žive

Piše dv
19. travnja 2022. - 11:33

Povodom Dana UNESCO-ve svjetske baštine i kulturnih znamenitosti te 150. godišnjice osnutka Domorodnog muzeja, Dubrovački muzeji i Prirodoslovni muzej Dubrovnik u ponedjeljak, 18. travnja 2022. održali su edukativni program za građane. Svjetski dan kulturnih znamenitosti i baštine obilježava se od 1982. godine kad je na prijedlog ICOMOS-a na 22. generalnoj konferenciji UNESCO-a prihvaćen prijedlog da se svake godine 18. travnja obilježava kroz odabrane teme i aktivnosti, a ove godine to je „Baština i klima“.

Viša kustosica Ivona Michl održala je stručno vodstvo kroz izložbu Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin, „Cvijet u kamenu“, nakon kojeg su okupljeni pogledali animaciju „Od kasnoantičkog kaštela do srednjovjekovnog grada“ te obišli gradske zidine s kojih su vidjeli dijelove grada i faze njegovog nastanka.

Kustosica Matea Martinović i muzejska pedagoginja Dubravka Tullio, iz Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, predstavile su živi svijet koji raste i živi u kamenim pukotinama dubrovačkih zidina, s naglaskom na zaštićene životinje i endemske vrste poput bijele čiope i perunike.

Cilj programa je edukacija građana o UNESCO-vom svjetskom dobru u kojem žive, razvijanje svijesti o njegovu očuvanju za buduće generacije, uz istovremeno poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva, a u skladu s Planom upravljanja Gradom.

22. travanj 2024 09:45