StoryEditorOCM
KulturaPOMORSKA TRADICIJA

Uz 150. obljetnicu Dubrovačkih muzeja i Dan Europe: U Pomorskom muzeju oživjela 3D animacija Dubrovačke karake

Piše PSD.
9. svibnja 2022. - 14:02
U povodu Dana Europe i 150. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja, Dubrovački muzeji u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik u Pomorskom muzeju predstavili su 3D animaciju dubrovačke karake u sklopu EU projekta ”Remember” i ”Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014–2020.”Dubrovački Muzeji

U povodu Dana Europe i 150. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja, Dubrovački muzeji u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik u ponedjeljak, 9. svibnja 2022. godine u tvrđavi sv. Ivana u Pomorskom muzeju predstavili su 3D animaciju dubrovačke karake, autora Darija Bajurina te u produkciji Unimedije.

Animacija najznamenitijeg trgovačkog broda Dubrovačke Republike izrađena je u sklopu EU projekta „Remember“ i „Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014–2020.“, u kojemu je Lučka uprava Dubrovnik bila jedan od projektnih partnera. Cilj projekta je valorizacija materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine kao resursa koji je stoljećima omogućavao stvaranje ekonomskog, kulturnog i umjetničkog bogatstva. Kroz projekt je predstavljena i zajednička platforma partnera naziva „Adrijo“, kojoj će se uskoro moći pristupiti i preko poveznice www.adrijo.eu.

Suradnjom Lučke uprave Dubrovnik i Dubrovačkih muzeja, u Pomorskom muzeju postavljen je i informativni kutak, u kojemu se prikazuje 3D animacija, kao dodatni sadržaj za sve posjetitelje koji nadopunjuje priču o pomorstvu Republike. Za potrebe prikazivanja izrađen je i drveni stalak u obliku brodskog rebra dubrovačke karake, koji je osmislio i izradio preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić.

Na predstavljanju je uz ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Ivonu Michl govorila i Kristina Laptalo, voditeljica Odjela za kontroling i EU projekte Lučke uprave Dubrovnik.

07. lipanj 2023 09:46