StoryEditorOCM
KulturaGOSTOVANJE PLESNE PREDSTAVE U LAZARETIMA

USPJELI SU "Đavolji odvjetnik" potaknuo na razmišljanje

26. listopada 2019. - 23:32
U organizaciji Art radioniceLazareti, a koreografiji Martine Tomić i dramaturgiji Nine Gojić, glumci- plesači Mia Kevo, Helvecia Tomić, Leon Goličnik, Jason Mulhausen i Marjan Pajvot izveli su plesnu predstavu "Đavolji odvjetnik". Recimo i to kako je glazbu za tu predstavu u izvedbi i produkciji Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta IMRC / HIPP 2019. oblikovao Nenad Kovačić, a svjetlo Marino Frankola.

Polazeći od interesa za slušanje kao aktivnost koju pretpostavlja svaka razgovorna situacija, predstava propituje i istražuje principe polilogičnosti i zajedničkog donošenja odluka. Ukidanjem riječi iz polja verbalnog razgovor se seli u prostor plesa koji nastaje intuitivno, slušanjem namjera i prestrukturiranjem pažnje. Ono što postaje vidljivo u prvom planu procesi su  pregovaranja između različitih tijela, a materijal se gradi iz koreografskog promišljanja što sve može značiti participacija u određenoj zajednici. Postavljaju se pitanja kako podržati drugoga, stišati se, prepustiti riječ drugome, napustiti kolektiv, odlučiti za sebe ili drugoga, odabrati ne sudjelovati, delegirati ili preuzeti odgovornost. Prepuštanjem riziku da sve to nije unaprijed odlučeno već se pregovara iz izvedbe u izvedbu, ples neprekidnih pokušaja da se ostvari konsenzus u fokus stavlja pitanje što pojam inkluzije može značiti bilo kojoj zajednici.

Može se reći kako su glumci- pleasači imali uspješno gostovanje u Dubrovniku. Ako ništa drugo, svojim su plesnim pokretima te iskonskim, uglavnom nemuštim glasanjem, potaknuli publiku na razmišljanje o inkluziji odnosno uključivanju svih pojedinaca u lokalnu, ali i širu zajednicu.  
20. travanj 2024 06:47