StoryEditorOCM
KulturaTURNEJA U JUŽNOJ KOREJI

Umjetnost Stjepka Mamića "osvaja" Daleki istok!

Piše PSD.
19. rujna 2017. - 23:37

U Nacionalnom muzeju Južne Koreje "Haegeumgang Theme Museum" 3. je rujna svečano otvorena treća međunarodna izložba posvećena očuvanju okoliša pod nazivom ”Zemlja koju volim”  (3rd International Environment Exhibition "The Earth I Love") te umjetnici iz ukupno 22 zemlje iz cijelog svijeta izlažu svoje radove.  

Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić koji predstavlja Hrvatsku ovom prigodom izložio je sliku po nazivom “Spring flowers" ( "The first Flower"). Kao i sva umjetnička djela na ovoj međunarodnoj izložbi, tako je i ova inspirirana poezijom japanskog pjesnika Taro Aizu. U Mamićevom slučaju, slika s motivom cvjetova inspirirana je poemom "Spring: Prvi cvjetovi".

Aizu je svojim poemama posvećenim obnovi života u ekološki uništenoj Fukushimi kroz stihove pojasnio kako prirodna katastrofa može biti pogubna kada svojom snagom potakne ekološku katastrofu kao primjerice u Fukushimi. Dodatno, pjesnik poručuje kako se niti jedan nuklearni reaktor na svijetu unatoč vrhunskoj tehnologiji i svim poduzetim mjerama osiguranja ne može suprotstaviti razornoj snazi prirode! Upravo zbog toga je ova izložba posvećena ekologiji. Ujedno je i  podsjetnik kako se samo ljubavlju prema planetu Zemlji može očuvati zdrav okoliš u kojem možemo živjeti mi i buduća pokoljenja, da svako nesavjesno, prekomjerno zadiranje u prirodnost može rezultirati uništenjem gradova, država, svijeta.

Također, pjesnik napominje kako nakon ekoloških katastrofa, u čijem korijenu je opet čovjek i tehnologija koja nije su skladu s prirodom, treba jako puno vremena da se ponovno rodi novi život i da priroda oživi.

Dugo je vremena trebalo da cvijeće i drveće ponovno ožive, da priroda ozeleni u Fukushimi kao na Mamićevoj slici koja s tom tematikom nakon zatvaranja izložbe ostaje u fundusu Nacionalnih muzeja Južne Koreje po izboru kuratorice Sang-mi Lee.

Inače, već je jedna Mamićeva slika, „Nocturno“ s motivom noćnog ribanja na fero, postala dijelom fundusa Nacionalnih muzeja Južne Koreje. Zahvaljujući tome, Mamić je od 2016. postao članom ICAF-a (International Culture and Arts Federation of Korea).

Izložba ‘The Earth I love'  u Haegeumgang Theme Museum te Yukyung Art Museum traje do 22. listopada, a potom se od 26. listopada do 8. studenog može pogledati u Hwain Galeriju u gradu Yeosu.

Nakon ovih izložbi, Mamića očekuju izložbe u sklopu novog međunarodnog Gogyoshi Art Projekta u Hanamu i Seulu od listopada 2017.do siječnja 2018. godine. Istovremeno, Mamić izlaže u rimskoj galeriji Rosso Cinabro na izložbi September Contemporary od 14. do 30. rujna.

19. travanj 2024 05:16