StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKA BAŠTINA |

U ČETVRTAK U LAZARETIMA Otvorenje izložbe "COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti"

Piše Dv
8. rujna 2020. - 13:21
Izložba “COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti“ bit će otvorena u četvrtak, 10. rujna u 20 sati u Lazaretima, dubrovačkoj utvrdi zdravlja.

Izložba pruža uvid u povijest iznimno uspješnog protuepidemijskog sustava Dubrovačke Republike i samih Lazareta. Pored toga, uspoređuje konkretne epidemiološke, gospodarske i socijalne mjere koje je provodila Dubrovačka Republika s onima koje se provode danas u borbi s COVID-19 pandemijom. Mjere su zapanjujuće slične, gotovo identične od držanja fizičke distance do beskontaktnog plaćanja. Malo što se promijenilo u borbi protiv nepoznatih zaraznih bolesti.

Izložba između ostalog pokazuje kako je Republika uspješno balansirala između kuge i ekonomskog opstanka. Pažljivo su se osmišljavale i disciplinirano provodile protuepidemijske mjere s glavnim ciljem - osiguranjem stabilnosti trgovine.

Izložba je nastala u suradnji Grada Dubrovnika, Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Autoriceizložbe su dr. sc. Vesna Miović i Zrinka Lucianović.
16. travanj 2024 15:48