StoryEditorOCM
Kultura70.GODINA INSTITUTA ZA MORE I PRIOBALJE SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU

U AKVARIJU OTVORENA IZLOŽBA DUBROVAČKIH AUTORA Sljubili se znanost, umjetnost i more na jednom mjestu

Piše PSD.
4. travnja 2019. - 23:29
U sklopu programa obilježavanja 70. obljetnice postojanja i djelovanja Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, u Akvariju je upriličeno otvorenje izložbe ”Tajne morskih dubina”. Domaćin, ravnatelj Instituta Nenad Antolović pozdravio je okupljenu publiku, ali i umjetnike-sudionike. Podsjetio je još jednom na program obilježavanja sedam desetljeća Instituta, a Valteru Kožulu je zahvalio na organizaciji izložbe.

Povjesničar Vinicije Lupis dao je povijesni presjek o simbolu ribe koji je, između ostalog, bio zastupljen još u antici, a posebno se kasnije istaknuo kao jedan od najvažnijih ranokršćanskih simbola. Također, kazao je kako je riba u dubrovačkom likovnom krugu čest motiv, naveo je najvažnije umjetnike koji ga često koriste. O svakom izloženom djelu i njegovom autoru Lupis okupljenima je pružio iscrpnu analizu.Na kraju svog obraćanja otvorio je izložbu.

Kožul je zahvalio umjetnicima što su ”uljepšali prostor Akvarija” u kojemu sada vlada ”spoj znanosti, umjetnosti i mora”.

U izložbi sudjeluje 14 dubrovačkih umjetnika: Romana Milutin Fabris, Josip Škerlj, Miroslav Stamatović, Vedran Grabovac, Mišo Baričević, Loren Ligorio, Nikola Nino Dubčić, Josip Ivanović, Ivo Dimnić, Maja Kovačević, Maro Kriste, Tonko Smokvina, Ivan Perak i Ivana Miloglav Ivanković.

Svim umjetnicima namijenjene su Zahvalnice, a prvi čovjek Instituta uručio je "ukoričene zahvale" svim prisutnim umjetnicima. Izložba će se moći pogledati do daljnjega jer postaje stalni postav Akvarija. bLu
24. travanj 2024 22:22