StoryEditorOCM
KulturaDANI DUBROVAČKE BAŠTINE |

TRAGOM SJEĆANJA OD JEZUITA DO KARMENA Dubrovčani u điru Gradom s Borisom Njavrom i prijateljima

Piše Bruno Lucić
12. rujna 2020. - 17:08
U sklopu Dana europske baštine koje se ove godine održavaju pod motom „Baština i obrazovanje - učenje za život“ i u sklopu projekta Kultura u điru, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, ovogodišnji laureat Nagrade Grada Dubrovnika, književnik Boris Njavro poveo je 12. rujna Dubrovčane u đir od Jezuita do Karmena. Okupljene je na početku pozdravila djelatnica Dubrovačkih knjižnica Matija Tija Nenadić koja je uvodno rekla nekoliko riječi o Njavru i o samoj aktivnosti.

 

Jedinstvenom turom od Jezuita do Karmena ponovno su se među sudionicima probudila brojna sjećanja na drage ljude iz Grada koji su iza sebe ostavili anegdote koje žive i danas te izazivaju smijeh i sjetu. Ostali su tu fragmenti prošlosti koji opisuju svakodnevni život prijašnjih generacija pa tako svaka ulica, kantun, prolaz, volat, đardin, kuća, kapelica ili palača sačinjavaju mozaik koji mladima otkriva slojeve ljudskih egzistencija nataloženih kroz desetljeća, a kod starijih budi nostalgiju za vremenima mladosti kad se život u Gradu odvijao po sasvim drugačijim 'zakonitostima' nego danas.

Njavru su u objašnjenima o čeljadi iz Grada, crticama iz povijesti ili scenama iz svakodnevice nekad pomogli vrsni poznavatelji života i ljudi unutar zidina kao što su turistički vodič Frano Haklička ili pak galeristica i turistička vodička Tea Batinić.

Na kraju, u Karmenu, grupi se pridružio ugledni dubrovački povjesničar umjetnosti Tomislav Šuljak koji je svojim specifičnim humorom začinio ionako opuštenu i ugodnu atmosferu. Tijekom još dvije rujanske i jedne listopadske subote Njavro će zainteresirane provesti kroz Grad. U subotu 19. rujna se ide od Jezuita do Svete Marije, treći đir 26. rujna kreće s Pelina do Prijekog, a četvrti 3. listopada obuhvaća Ulicu iza Roka, Ulicu od Puča i Stradun. Vodstva počinju u 10.30 sati.
25. travanj 2024 04:26