StoryEditorOCM
KulturaPJESMA I DRUŽENJE U DOMUS CHRISTIJU

TETA NINA VODOPIĆ PREDSTAVILA KNJIGU PELJEŠKIH POSLOVICA Teku dani kako rika - a godišta kako ništa

Piše Bruno Lucić
13. veljače 2020. - 18:05
Nina Vodopić ili kako joj svi u Domu za starije i nemoćne osobe Domus Christi tepaju ”teta Nina”, predstavila je knjigu ”Teku dani kako rika - a godišta kako ništa - Peliške prokabule - poslovice”.Božo Radić/HANZA MEDIA
Nina Vodopić ili kako joj svi u Domu za starije i nemoćne osobe Domus Christi tepaju "teta Nina", predstavila je knjigu "Teku dani kako rika - a godišta kako ništa - Peliške prokabule - poslovice". Moderatorica promocije bila je Brigita Masle koja je napomenula kako je nastanak svake nove knjige 'stvaranje svijeta' te je okupljene upoznala sa sudionicima predstavljanja. Pritom je posebno pohvalila autorici pohvalivši njezino djelo.

Ravnateljica Doma, Mirjana Vujnović pozdravila je okupljene rekavši kako je 'teta Nina' oplemenila Domus Christi otkako je došla. Voditeljica Narodne knjižnice Orebić koja je uz Top grafiku d.o.o. iz Velike Gorice jedna od nakladnika knjige, Nataša Tolj, poručila je kako je cilj objavljivanja ovakvih knjiga da one ostaju zabilježene u lokalnoj memoriji. Opisala je knjigu kao "čarobnu i posebnu". Lektorica knjige Leona Baumann navela je kako je u zapisanim starim izrekama sačuvan duh vremena.

Urednik knjige, Neven Fazinić, istaknuo je kako već dugo poznaje autoricu, ali kako je poznavao i njezinog supruga Slavka Vodopića. Ispričao je kako se često druži s ljudima treće dobi, posebno na Korčuli te kako se voli zezati i smijati. Godinama je istraživao Pelješac i pisao o njemu, a tu strast dijelio je s autoricom knjige. U šali je kazao kako su se on kao Korčulanin i ona kao Pelješka 'našli' te je ispričao nekoliko anegdota koje proizilaze iz dugogodišnjeg prijateljstva. Uzeo si je vremena poslovice urediti, posložiti i uobličiti, a dodao je na kraju kako je teta Nina kao vino - sve bolja i bolja te je tako izazvao smijeh i oduševljenje!

Na kraju se publici obratila i 88-godišnja autorica. Objavila je već nekoliko knjiga, među njima su i zbirke poezije, ali i knjiga riječi s Pelješca. Ispričala je kako je s mužem zapisivala poznate poslovice iz pelješkog kraja, sakupljajući riječi nekako je cijele rečenice stavljala sa strane i tako je nastala ova knjiga poslovica. Zahvalila je svima koji su joj pomogli u realizaciji knjige, kako je i sama korisnica Domus Christija, zahvalila je svojoj cimerici Magdaleni Krasovac koja je potakla, ali i Nevenu Faziniću bez čije pomoći knjige ne bi ni bilo. Također, zahvalila je i načelniku Općine Orebić Tomislavu Ančiću te ravnateljici Doma Mirjani Vujnović.

Glazbeno je predstavljanje obogatio Stijepo Gleđ Markos s kojim su zapjevali i korisnici Doma.
25. travanj 2024 18:28