StoryEditorOCM
KulturaSURADNJA DUBROVAČKIH MUZEJA, ŽUPE SV. MIHAJLA I AUTORA

TANZANIJA U SRCU, PLEMENITOST NA DJELU Božo Benić u žitnici Rupe otvorio izložbu fotografija

Piše PSD.
27. ožujka 2019. - 23:31

Šezdeset fotografija velikog formata autora Boža Benića okupljenih pod zajedničkim naslovom „Tanzanija u srcu“ predstavljene su u žitnici Rupe. Otvorenje izložbe plod je suradnje Dubrovačkih muzeja, autora i Župe sv. Mihajla, a fotografije su nastale tijekom Benićevog volonterskog angažmana u Africi. Namjera je pobliže upoznati dubrovačku javnost sa životom u Tanzaniji, posebice u kontekstu završetka humanitarne akcije „Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi“. Kustos izložbe je Ivica Kipre, obradu fotografija priredio je Miho Skvrce, a tehničko osoblje čine Pero Knego, Mišo Lečić i Krešimir Potrebica.

Okupljene je najprije pozdravila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać koja je izložbu opisala ”izuzetnom po svojoj temi, po svojoj poruci i po umjetničkim karakteristikama koje odaju izložene fotografije”. Kazala je kako je autor pokazao svoju humanitarnu stranu, a njegove fotografije zorno svjedoče o bijedi, siromaštvu i neimaštini u jednoj od najnerazvijenijih i najsiromašniji zemalja svijeta. Dodala je kako se Benić "uputio u tu zemlji da pomogne ljudima i da radi sa siročadima" te je "svoje vrijeme posvetio nezbrinutoj djeci". Prema njezinim riječima, autor je podsjetio da treba pomoći onome kome je pomoć potrebna te je istaknula nadu da će njegove fotografije "u doba sveopćeg egoizma senzibilizirati javnost po pitanju potrebitih" te ”nas sve potaknuti da budemo bolji”. Čestitala je Vilać kako na izložbi tako i na uspješno provedenoj humanitarnoj akciji.

Župnik Župe sv. Mihajla don Robert Ćibarić poručio je kako je ne samo ponosan na autora nego i na sve ljude dobre volje koji ”su prepoznali vapaj za pomoć”. Podcrtao je kako se ”uz malo dobre volje i jednu malu žrtvu može napraviti veliko djelo". Otkrio je Ćibarić kako se autor fotografija obratio Župi 2015. te je tako počelo prikupljanje sredstava za cjepivo protiv malarije. Prikupljeno je 15 tisuća kuna od čega je kupljeno 3 tisuće cjepiva pa je Ćibarić ustvrdio da to ujedno znači i "3 tisuće spašenih života". Posebno je zahvalio umirovljenicima koji su izdvojili od svojih skromnih mirovina kako bi dali svoj doprinos, a Ćibarić je objasnio kako je ova akcija pokazala kako svi mogu biti heroji, a ne samo primjerice vatrogasci koji spase mačku sa stabla. Da razjasni usporedbu, župnik lapadske župe pojasnio je kako su naravno i vatrogasci heroji, ali ne zbog toga što su spasili mačku, nego zbog puno većih djela. Ukazao je na to kako se Benić zaljubio u Afriku te izrazio nadu da će se svi oni koji pogledaju predstavljene fotografije isto tako zaljubiti u Crni kontinent. Podsjetio je kako je u tijeku akcija prikupljanja sredstava za izgradnju sirotišta u Tanzaniji, a skrenuo je i pažnju na transparentnost prikupljanja sredstava jer sve uplate usmjerene su na poseban žiro račun Župe.

Kao volonter udruge „Kolajna ljubavi“, Benić je u dva navrata boravio u Tanzaniji. Od lipnja do kolovoza 2015. godine bio je voditelj Sirotišta sv. Ante u Songei, koje skrbi o pedesetak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te koordinator programa „Kumstva“ kojim udruga potpomaže školovanje više od tisuću djece i mladih diljem zemlje. U siječnju 2018. godine u Tanzaniju se vraća kako bi izvršio nadzor nad izgradnjom vodoopskrbnog sustava u Župi sv. Franje Asiškog u selu Monduli Juu na sjeveru zemlje financiranim sredstvima prikupljenim u sklopu humanitarne akcije „Dubrovnik za Afriku: kap vode - ocean ljubavi“ koju je pokrenuo u suradnji sa Župom sv. Mihajla.

Benić je zahvalio svima koji su mu na bilo koji način pomogli u realizaciji izložbe, ali i onima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji te je ispričao i dvije anegdote vezane uz dvije fotografije. Jedna, pod nazivom ”Mali ratnici”, prikazuju dvojicu dječaka koji su Beniću i njegovim pratiteljima priskočili u pomoć kad im je vozilo zapelo u jarku. Dječaci koji su se odjednom ukazali iz šume pomogli su te su nakon pružene pomoći pozirali za fotografiju istovremeno tražeći dolar kao nagradu. Kako Benić u tom trenutku nije imao sitnih dolara, Benić im je poklonio orbit žvakaće gume pa su se mali pomoćnici prezadovoljni i zahvalni povukli u šumu. U obraćanju je rekao kako je po pitanju fotografije amater te zamolio za blagost u kritičkoj prosudbi. Zahvalio je Benić posebno don Robertu Ćibariću kao i svima koji su sudjelovali u akciji istaknuvši kako su pomogli i građani diljem Hrvatske.

Izložbu je otvorila dogradonačelnica Jelka Tepšić koja je primijetila kako se s malim doprinosom može napraviti puno te kako je Grad Dubrovnik uvijek znao pokazati solidarnost s onima koji su u nevolji. Izrazila je i osobno divljenje kako Beniću kojeg je nazvala primjerom, tako i svim volonterima koji su sudjelovali u akciji.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a ostaje otvorena do 15. travnja. bLu

20. travanj 2024 01:04