StoryEditor
KulturaDUBROVAČKE LJETNE IGRE

TAKO SU GLUMILI MIŠE MARTINOVIĆ, TONKO LONZA, MILKA PODRUG KOKOTOVIĆ I MNOG DRUGI "Na taraci" Iva Vojnovića možete pogledati online!

Piše Dv
18. travnja 2020. - 08:23
Miše Martinović i Milka Podrug KokotovićDLJI
Nakon niza predstava, na red je došao i komad "Na taraci". Naime, Dubrovačke ljetne igre odlučile su se, za gledatelje koji su sada doma, snimak inscencije Vojnovićevog djela postaviti online. Inače, premijera je održana u parku Umjetničke škole 2009. godine na 60. Igrama.

Napisana između 1900. i 1902., Dubrovačka trilogija po mnogim obilježjima predstavlja jedno od najznačajnijih i najboljih dramskih djela hrvatske moderne, a u cjelokupnu pogledu na hrvatsku dramu neprijeporno je antologijsko ostvarenje.

Radnja trilogije zbiva se u Dubrovniku, a proteže se zapravo čitavim devetnaestim stoljećem, premda je autor za svaki dramolet točno odredio godinu, a prvom čak i točan dan zbivanja. Tako se Allons enfants događa 27. svibnja 1806. na dan ulaska Napoleonovih četa u Grad-republiku što znači i njen pad, Suton se zbiva 1832., a Na taraci 1900.

Režiju potpisuje Joško Juvančić, a izvedbu Festivalski dramski ansambl koji su predvodili pok. Tonko Lonza kao gospar Lukša, Miše Martinović kao gospar Niko te Milka Podrug Kokotović kao gospođa Mare.

loading...

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 21:30