StoryEditorOCM
KulturaOTVORENJE U SRIJEDU

Svjetlost Lucije Perojević u kapeli Umjetničke galerije Dubrovnik

Piše DV
19. prosinca 2022. - 10:48
Izložba Lucije Perojević pod nazivom ”Svjetlost” bit će otvorena u srijedu, 21. prosincaUmjetnička Galerija Dubrovnik/

Izložba Lucije Perojević pod nazivom „Svjetlost“ bit će otvorena u srijedu, 21. prosinca u 19 sati u kapeli Umjetničke galerije Dubrovnik.

Predstavit će se rad „Svjetlost“ (2022.) koji se sastoji od sedam skulptura. Riječ je o Isusu u jaslicama, Svetoj Mariji, Svetom Josipu, trima kraljevima i jednom pastiru. Figure su izrađene minimalističkim govorom u bijeloj šamotnoj glini. Pojednostavljeno su uprizorena lica i duge halje. Sklopljene su ruke, osim kod kraljeva koji nose darove. Jedino Isus ima raširene ruke prema gore te zlatnu aureolu kao Bogorodica. U 24-karatnoj pozlati urađene su i krune kraljeva i apstrahirani pokloni.

Za autoričin rad, Golušić između ostaloga zapisuje: „Razmatra se svjetlost | vječnost. Svjetlost je spoznaja. Najskriveniju svijest prosvjetljuje svjetlost duha. ‘Svjetlo se uzima u smislu dobroga, pravednoga i time pobjedosnosnog, blaženog, onoga što pruža život i oslonac, no ono nije puka slika Dobroga, nego je ono Dobro samo po sebi svjetlost.’ (Hegel) /…/ Unutarnja svjetlost majstorski se izriče u radu Perojević. /…/ Uprizoruju se simplificiranim govorom različiti oblici duha te se participira u ostvarenju apsolutnog. Filozofija autoričina rada artikulacija je unutarnjih energija predmetnog svijeta. Događa se oblikovnost mišljenja koje se estetskim fenomenima uprizoruje i svodi na ontologiju. Estetski govor objektivizira, dovodi misao do srži; u esencijalno. Radom se izriče sofisticirano, simplificirano i iskonski duboko: poniznost, zahvalnost, čistoća, kozmička tišina, istinska duhovnost i dr. On uprizoruje bit svjetlosti.

Samo ono duhovno je ono istinski unutrašnje; izriče rukopis Lucije Perojević.“

Kustosica Petra Golušić (viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik)

Izložba ostaje otvorena do 6. siječnja 2023.

24. travanj 2024 17:12