StoryEditorOCM
KulturaFOTOGALERIJA VJEČNOG I NAJORIGINALNIJEG LEROVCA ŽELJKA TUTNJEVIĆA

SUNCE JE ZAŠLO U TREĆOJ LAĐI LAZARETA Lerov pomladak nije podbacio!

Piše PSD.
2. lipnja 2018. - 02:57

U zamjenskoj, trećoj lađi Lazareta premijerno je prikazana predstava "Sunce je zašlo" Dubravke Škurle u režiji Marka Mijatovića. Kako je prava Lerova lađa u procesu obnove, treća lađa poslužila je svrsi, kapitulirala je samo pred velikim interesom publike jer se tražila, ma ne, tražile su se i donosile stolice više kako bi svi mogli sjesti i pratiti premijernu izvedbu.

Zahvaljujući nesebičnom angažmanu domaćina, nitko nije ostao zakinut za pogled. U komadu igraju: Mislav Stanković, Venesa Radić, Emina Jukan, Melko Dragojević, Dario Gverović, Paula Japunčić i Matea Šišić uz sudjelovanje Zdeslava Čotića, Bernarda Tomića i Davora Mojaša kao naratora. Koreografiju je s mladim i vrijednim amaterima priredila Zrinka Japunčić.

Kako stoji u najavi, ovo je prvo uprizorenje Škurlinih pjesama, životnih tragova i sudbine same pjesnikinje koja je važna poetska osobnost hrvatske književnosti.

- Kroz većinu korištenih stihova može se razumjeti da se Škurla često referira na odlazak. U njemu raste plod bjesomučne i očito neostvarene ljubavi... Ključan moment Pjesnikova života je njegovo ovozemaljsko finale. Tragična smrt. Mrak. Tišina. Međutim, tu nisam htio uprizorenja privesti kraju, već pokušati dalje istražiti moguće Škurline likove ili moguća alter ega, koja će nam predočiti još uvijek do kraja neispričani i nepravedno zapostavljeni Škurlin svijet, zapisao je redatelj i dramaturg komada.

Mijatovićevu scensku je avanturu naš fotoreporter Željko Tutnjević šaljivo je komentirao kao "Mojaš poslije Mojaša" aludirajući na sličnost izvedenog komada sa prepoznatljivim Mojaševim predstavama. Potpisnik ovih redaka ipak će reći odnosno hrabro napisati kako u Mijatovićevom čitanju postoji određeni odmak od uobičajenog Mojaševskog redateljskog rukopisa te čestitati Lerovoj mladeži na trudu. Koreografska nit pridonijela je tom, istina malom, ali hrabrom odmaku. Svakako, neka nova generacija glumačkih amatera "Lerovnicu" nosi s ponosom!

Premijerne situacije zabilježene su u pravoj lerovskoj fotogaleriji našeg Tutnja, vječnog Lerovca. Napravljene slikopise možete pogledati ovdje i sada, a reprizu komada "Sunce je zašlo" trećega dana lipnja s početkom u 20 sati. bLu

25. travanj 2024 14:04