StoryEditorOCM
KulturaART RADIONICA LAZARETI & STUDIO LET 777

Stone Dreams performance švedske umjetnice Su En

14. svibnja 2017. - 02:39

Studio Let 777 je u suradnji s Art Radionicom Lazarerti organizirao gostovanje poznate švedske multimedijalne umjetnice Su En. Ona je tom prilikom izvela performance koji je inspiriran kamenom i njegovim oblicima te različitim mjestima na kojima se u prirodi i gradovima nalazi. Autorica stvara novi odnos između umjetničke akcije i života kamena, stvarajući pri tome novi krajolik- vrt života i umjetnosti.

-Su En sam upoznao 2010.godine na Festivalu performancea „Moja zemlja“, direktorica kojeg je Vlasta Delimar. Su En je plesačica koja je studirala u Tokiu 1988-1994 i članica Butoh Company. A umjetničko djelovanje nastavila je u Švedskoj gdje u srcu šume pored jednog manjeg grada organizira međunarodne festivale performancea. Napisala je i objavila mnoge knjige i autor je više video uradaka objavljenih na youtubeu. Što još reći nego da imam čast da sam je uspio dovesti u Dubrovnik- rekao je povodom gostovanja švedske umjetnice na platou ispred lazareta umjetnički voditelj Studia Let 777 i konceptualni umjetnik svjetskog ugleda Božidar Jurjević koji najavljuje i skori dolazak više kanadskih umjetnika koji će se predstaviti ljubiteljima umjetnosti u našem gradu.

Recimo i to da su performance promatrali i brojni turisti, a nekako spontano, promatrači ali i sudionici progroma švedske umjetnice, sticajem okolnosti su postale dvije mačke i jedan pas. A sam umjetnica o performanceu je rekla i ovo:

-Svakog dana se šetam šumom pored moje kuće. U šumi ima puno kamena, čvrstog sivog granita. Jednoga dana, šetajući, čula sam kamen kako mi govori. Odlučila sam stvoriti odnos s kamenom, dijalog među tijelima!

 

20. travanj 2024 04:52