StoryEditorOCM
KulturaSJAJAN POČETAK GODINE ZA DUBROVAČKOG SLIKARA

Stjepku Mamiću dodijeljen Certificat of Excellence-Palm Art Award 2016

Piše PSD.
9. siječnja 2017. - 11:45

Krajem 2016. godine dodijeljene su godišnje nagrade Palm Art Award koja je utemeljena kao nagrada za likovnu umjetnost  2003. godine. U finalnom odabiru stručnog žirija od 376 umjetnika iz ukupno 50 zemalja iz cijelog svijeta, kapetan Stjepko Mamić kao  jedini odabrani  umjetnik iz Hrvatske koji je ušao u  finale po odabiru stručnog žirija,  nagrađen je Certifikatom za  izvrsnost. Natjecao se s tri slike na lanenom platnu  nastale   2016. godine: “Long Net”, “Artistic fish” i “Through Passage”.

Stručni žiri od šest  članova sačinjavaju respektabilne osobe iz kulturnog i umjetničkog miljea :

1. Ulrich Goette Himmelblau, njemački slikar i grafičar, donator i utemeljitelj nagrade “Palm Art Award” i izdavač “ Tko je tko u Vizualnoj umjetnosti”, direktor  “Art Domain Whois Verlag” Leipzig
2. Julika Götte, kuratorica, art-dizajner
3. Prof. Ulrich Reimkasten, profesor slikarstva, University of Art and Design, Halle
4. Armin Schubert, izvršni direktor  Galerie Sonnensegel , Brandenburg, član “Saveznog reda za zasluge ”  Savezne Republike Njemačke
5. Volker Lahnstein, poznati kolekcionar umjetnina, Düsseldorf
6. Sabine Siegel, marketinški manager ColArt, predstavnica sponzora “Winsor & Newton”

Certifikat izvrsnosti kojeg je Stjepko Mamić dobio  na osnovu procjene respektabilnog žirija   je velika pohvala  i nagrada za originalnost i kvalitetu njegovog dugogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva. Priznanje umjetnosti   dubrovačkog  slikara   kao  veliki “odskok” u svijetu  umjetnosti na međunarodnom planu je uz ovaj Certifikat i uvrštenje među 100  umjetnika vizualne umjetnosti.

Naime, upravo je primio zvaničnu obavijest da je  izabran među 100 umjetnika iz cijelog svijeta u novo izdanje “Who's Who in Visual Art”  koje će izići iz štampe u  ožujku 2017.god.  Biti  među  100 umjetnika iz cijelog svijeta  ( 100 Artists in Painting, Graphic Arts, Digital Arts, Sculpture) je ogromno  priznanje  jednom umjetniku.  O prestižnosti izdanja ove knjige svjedoči i činjenica da je zadnje izdanje istog izdavača  za 2015./2016. godinu uredio i predgovor napisao čuveni Ernst Fuchs, austrijski slikar, grafičar, kipar, scenograf i  kompozitor, jedan    od osnivača bečke škole fantastičnog realizma  ( 50 Masters of Realistic Imagery. Vol. 2015–2016, mit einem Geleitwort von Ernst Fuchs, ISBN 978-3-9813474-7-0).
     
Kraj  prethodne 2016 godine  dubrovačkom umjetniku pomorskom kapetanu  Stjepku Mamiću je uljepšalo i uručenje dviju nagrada: 1. Palma  d’oro per l’arte  2016 ( Zlatna Palma za umjetnost) koju je dobio u  Monte-Carlu, Monaco,  gdje se predstavio sa slikama “Long net” i  “Fishing point” te  2.  Trofeo La Vela d’oro per l’Arte, Cesenatico, Italy kojeg  je osvojio s diptihom “Vela I et  II”,  na tamatskoj izložbi s motivom jedara.  

 

Mamić izlaže u  Grand Palais u Parizu od 14. -19. 02. 2017. na Art en Capital, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike i ministra kulture i veza Francuske.  

 

19. travanj 2024 19:54