StoryEditor
KulturaJOŠ JEDAN USPJEH |

Stjepko Mamić slikom "Net Magna" očarao žiri Udruženja francuskih umjetnika

Piše Dv
11. siječnja 2021. - 13:06
Net Magna, Stjepko Mamić

Hrvatski slikar Stjepko Mamić uspio je slikom "Net Magna " očarati žiri Udruženja francuskih umjetnika. Teniskim žargonom mogli bi reći kako je kapetan Mamić 'osvojio Grand Slam' četiri najvažnija povijesna pariška salona umjetnosti. Jer, nakon uspješnih izlaganja na pariškom Salonu des Artistes Independants, Salon du Dessin et de la Peinture a l'aeu i Salon d' Automne, sada je njegova slika odabirom najstrožih žirija odabrana za najstariji i najprestižniji povijesni Salon des Artistes Francais. Motiv slike "Net Magna" u miješanoj tehnici na lanenom platnu dimenzija 200x150 centimetara je već u svijetu prepoznatljiv Mamićev prikaz ribarske mreže iz dubine našeg mora koja dočarava pogled odozdo na barku sa svjetlošću noćnog ferala.

image
Big Net, Stjepko Mamić


Sama činjenica o povijesti pariškog salona francuskih umjetnika koja datira od doba francuskog kralja Louisa XIV. i Colberta ukazuje kakav uspjeh je biti dijelom tog čarobnog svijeta elitne umjetnosti protkane poviješću, od davne 1663. godine i prvih Salona do danas. Uspjeh je tim veći i značajniji jer je uz Net Magnu već jedna Mamićeva slika odabrana za ovogodišnji pariški Art Capital 2021. Riječ je o djelu "Corals reef", 200 x 150 centimetara koja je odabrana za drugi po starosti i značaju najvažniji povijesni pariški salon Salon des Artistes Independants čiji je Stjepko punopravni član.

Nakon uspješne izložbe pod staklenim svodom čuvene pariške Grand Palais u veljači 2020. godine na Art Capital kada je izložio 4 slike velikih dimenzija na prestižnoj poziciji A1 Salona des Artistes Independants, Mamićeva slika "Net Magna" je bila izabrana i od strane žirija pariškog Salon d'Automne (Jesenjeg salona) u listopadu 2020.god. koji je zbog epidemioloških mjera odgođen ali je izdan katalog sa odabranim djelima umjetnika među kojima je i Mreža dubrovačkog kapetana. Iz istog razloga odgođen je i ovogodišnji Art Capital koji se trebao održati u veljači 2021. god.

image
Božo Radić/Cropix


Stjepko Mamić je odabran za predstavnika Hrvatske na Azijskom Bienalu koje će se održati u Daki u ožujku 2021. god. u organizaciji Ministarstva kulture i Akademije umjetnosti Bangladeša, pod pokroviteljstvom UNESCO a gdje će izložiti sliku "Asgardian fish". Stjepko je bio aktivni učesnik i na humanitarnoj izložbi MEADOWS MASK ART (dizajn zaštitih maski) u organizaciji UNESCO a i Mediterranean Endeavors Advancing Development of Widespread Sustainability), MOFAA (Meadows Olympian Fine Art Artists) i MIFAA (Meadows International Fine Art Artists) u svibnju 2020. Cjelokupan prihod od prodaje maski sa prepoznatljivim motivom Stjepkovih ribica je otišao za pomoć unesrećenima u eksploziju u Beirutu.

Unatoč svjetskoj pandemiji zbog Covida 19 dubrovački umjetnik kapetan Stjepko Mamić je bio aktivan na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Iako je u protekloj 2020. godini odgođena i izložba Olimpijskog udruženja slikara koja se trebala održati tijekom Olimpijskih igara u Tokyu na kojoj je Stjepko trebao izlagati, dubrovački slikar imao je bogatu umjetničku i izložbenu aktivnost. Osvojio je četvrto od ukupno šest nagrađenih mjesta mjesto na American Art Awards 2020 sa slikom "Big Net Dubrovnik's Edition ", miješana tehnika na lanenom platnu, 200x150 cm, u kategoriji BEST FANTASY LANDSCAPE PAINTERS.

image
Asgaridan fish, Stjepko Mamić

Tako se Hrvatska zahvaljujući Stjepku našla na pobjedničkom postolju uz Rusiju, USA, Kanadu i Kinu od ukupno 66 zemalja čiji umjetnici su se natjecali. Stjepko Mamić je već treću godinu za redom među najboljim umjetnicima iz cijelog svijeta čija su djela ocjenjivali članovi žirija kuratori iz 25 američkih galerija i muzeja.

11. travanj 2021 21:20