StoryEditorOCM
KulturaPROGRAM JAVNIH POTREBA U KULTURI ZA 2020.

STJEPKO MAMIĆ Osjećam se kao da mi je netko zalijepio prdeljusku, postat ću francuski slikar! ANA HILJE Ako je potrebno detaljnije obrazloženje, zatražit ćemo ga od članova Kulturnog vijeća!

7. veljače 2020. - 19:31
Dubrovački slikar, kapetan Stjepko Mamić poslao je otvoreno medijima pismo koje je uputio Upravnom odjelu za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika kao i Gradu Dubrovniku u kojemu oštro kritizira raspodjelu sredstava po Programu javnih potreba u kulturi za 2020. godinu, konkretnije za njegovu udrugu Stjepko Art. Kako sam ističe, osjeća se kao da je mu je netko „zalijepio prdeljusku“, a zapitao se dijele li se sredstva preko veze, poznanstvom ili po političkom predznaku.

- Zahvaljujem na obavijesti ali unižavajući iznos dodijeljenih sredstava, osobito u odnosu na mnoge druge "dobitnike" i "projekte" mi je apsolutno neprihvatljiv. Izuzetno sam razočaran sustavnim omalovažavanjem i dodjelom minornog iznosa od 5.000,00 kuna za cjelogodišnji program za 2020. godini Stjepko Art udruzi koja organizira moje izložbe kojima na visokom nivou na međunarodnom planu dostojno prezentiram kulturu mog rodnog Grada, DNŽ i Republike Hrvatske. Stoga, isti s gnušanjem odbijam primiti tako da time prestaju sve međusobne obveze Grada i Stjepko Arta te mene osobno kao umjetnika po tom pitanju sa Gradom Dubrovnikom tj. njegovim tzv. Kulturnim vijećem, a po meni jako nestručnim i nekulturnim koje nije poštovalo niti odredbe Poziva na predlaganje za potreba u kulturi Grada Dubrovnika koji daje prednost međunarodnim izložbama. A dok god to tzv. Kulturno vijeće odlučuje i ova vlast bude na vlasti, neću potraživati ništa od takvih, meni kao umjetniku slikaru, nenaklonjenih struktura. Vjerojatno je razlog što nisam pripadnik i miljenik vladajuće političke kaste, napisao je Mamić te nastavio:



- Budući ste dopisom tražili usklađivanje dodijeljenih sredstava sa programom isto je nemoguće. Naime, sa dodijeljenih 5.000,00 kn ne može se podmiriti niti 1/5 mog jednog jedinog programa, npr. Salona Art Capital u Parizu na kojeg putujem rano ujutro jer se slike moraju predati u čuvenu Grand Palais već u nedjelju ujutro. Još uvijek se naglašava važnost što je Vlaho Bukovac tamo izlagao. Ja izlažem u Grand Palais već 5 godina zaredom. Član sam povijesnih pariških salona i udruženja s kojima sam tijekom prošle godine izlagao i u Kini na otvorenju muzeja u Xi'An-u i Seoulu u Južnoj Koreji u fundusu čijih nacionalnih muzeja se nalaze moje slike. Moji troškovi vezani uz izložbu samo na Salonu Art Capital na kojoj ću izložiti 4 slike velikih dimenzija u Grand Palais iznose oko 30.000,00 kuna. Čast bi trebala biti i Gradu Dubrovniku jer izlažem pod pokroviteljstvom predsjednika i ministra kulture Francuske Republike te Udruženih nacionalnih muzeja Francuske. Sličan iznos troškova će biti i za moju izložbu na Salon d'Automne (Jesenji likovni salon) u Parizu na Les Champs-Elysees u listopadu ove godine te Salonu des Beaux-Arts u prostoru Muzeja Louvre u prosincu ove godine, a puno veći za moju samostalnu izložbu u Tokyu ove godine. Također ću u Tokyu izlagati i u službenom programu ovogodišnjih Olimpijskih igara. Pa ako članovima toga tzv. Kulturnog vijeća niše ne znače niti Art Capital, niti povijesni pariški saloni čiji sam član, niti npr. ne znaju što u svijetu povijesti i umjetnosti znači Grand Palais, Salon d'Automne, Fondation Taylor, Société des Artistes Indépendants, Société des Aristes Français... nema se što više za dodati. A ja ću vjerojatno; ako se ne promijeni politikantsko, loše ozračje, postati francuski slikar, napisao je Mamić.



Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje dala je svoj komentar.

- Grad Dubrovnik ima Kulturna vijeća, a Kulturna vijeća imenovana su od strane Gradskog vijeća putem javnog poziva i to su ljudi koji predstavljaju struku, svako u svojem djelokrugu. Kulturna vijeća nakon objave poziva, nakon prikupljenih svih prijava, stručno vrjednuju i ocjenjuju pristigle prijavnice i na temelju toga i na temelju kriterija koji su javno propisani i objavljeni, oni daju prijedlog sufinanciranja određenih programa. Grad Dubrovnik ne ulazi u njihove ocjene i takav prijedlog se uglavnom uvijek prihvaća i na kraju usvaja na Gradskom vijeću. Svatko ima pravo izvršiti uvid u ocjenu. Dakle, ako je potrebno neko detaljnije obrazloženje nego što je Kulturno vijeće dalo, Upravni odjel stoji na raspolaganju zatražiti takvo obrazloženje od članova Kulturnog vijeća iz čijeg djelokruga se sufinancira program, poručila je Hilje.
19. travanj 2024 21:54