StoryEditorOCM
KulturaU DRUŠTVU UMJETNICE AMANDE LEAR

Slike Stjepka Mamića na novoj prestižnoj lokaciji

Piše PSD.
24. listopada 2016. - 12:11

Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić već se treći put tijekom perioda od mjesec dana predstavio svojim umjetničkim djelima u Rimu. 15. listopada otvoreni su XII. dani suvremene umjetnosti (Giornata del Contemporaneo) AMACI u Rimu u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti  Italije  koji traju do 30. listopada. Tom su prigodom Mamićeva djela uvrštena  su dvije postavke u renomiranim muzejsko-galerijskim prostorima:  “Visioni” Amande Lear i “Roma Calling” suvremenih umjetnika  u Muzeju Crocetti  te   na  izložbi “ Identita Composite” u Galeriji Rosso Cinabro, koja je od 2014. uvrštena među  deset  najboljih rimskih galerija.

Na ovoj izložbi publika ima priliku vidjeti  pet djela dubrovačkog slikara  nastalih u različitim serijama  tijekom zadnjih 10 godina, a Mamić je dobio brojne komplimente za svoj rad od nazočne publike, umjetnika, likovnih kritičara i urednika art magazina, osobito za sliku Long Net, što je već postalo uobičajeno da slike iz ove serije plijene pažnju diljem svijeta. No, na ovoj izložbi je ponovno postala aktualna i jedina preostala slika iz serije Mexico iz 2006.. koja je dio privatne kolekcije autora.      

Na  vernissageu  koje je bilo na visokom nivou i kojem su nazočile brojne osobe iz kulturnog i političkog života  Rima i Italije, uz brojne TV ekipe i novinare iz najznačajnijih medija te velike mjere osiguranja snimljena je i emisija te javljanje za RAI legendarnog  TV voditelje Pipa Bauda u kojem je Lear najavila prestanak aktivnog  nastupanja nakon punih 40 godina. Ova poznata svjetska  multimedijska umjetnica, po rođenju Francuskinja,  koja se tijekom dugogodišnje respektabilne karijere uspješno dokazala u različitim domenama  umjetnosti,  prvo je studirala umjetnost u Parizu koju  je zapostavila zbog uspješne karijere modela  i pjevačice koja je osvajala svjetske top-hit liste, postala modna ikona i  poznata  televizijska voditeljica, a onda se vratila studiju umjetnosti u Londonu; zbližila se sa slavnim slikarom Salvadorom Daliem čija je bliska prijateljica i muza bila zadnjih 15 godina njegovog života i  koji je upravo britkim kritikama njenog slikarstva potakao ju da “izvuče najbolje iz sebe”. Slikarica koja koja voli razigrani kolorit i čije slike su pune pozitivne energije, istovremeno umirujuće, bez obzira da li slika morski pejsaž, cvijeće, mačku ili njen omiljeni motiv  mitskog bića s  krilima. Životni put koji je počeo i  nastavio  slikanjem nakon iznimno uspješne karijere  u drugom mediju ju i tako povezuje na neobična način s  dubrovačkim umjetnikom koji  se nakon uspješne karijere pomorskog kapetana duge plovidbe  vratio u matičnu luku slikarstva, kojeg nikada nije bio posve zapostavio, a  kojim isto tako uspješno navega.

Nadalje,  Mamić je nakon što su se upoznali na izložbi ” La Grande Exposition Universelle” na Eiffelovom tornju u Parizu u  listopadu 2014. ostao u dobrom odnosima sa sinom Salvadora Dalia   zahvaljujući čemu je  Jose Van Roy Dali napisao predgovor za Mamićevu samostalnu  izložbu u Londonu, u Royal Opera Arcade Gallery u svibnju 2015. Na izložbi u Museo Crocetti  među brojnim poznatim osobama iz visokog drustva Italije i  članovima jet seta  bili su uz Amanadu Lear , art menagera i organizatora  izlozbi “Visioni” i “Roma Calling” Salvo Nugnes,  i Marina Ripa di Meana, Beppe Convertini, Fabio Canino i brojni drugi.

Budući zbog obveza i izložbe u poznatoj galeriji u San Remu La Bonbonniere Mamić nije mogao biti na izložbi s Amandom Lear u Monte Carlu,  ovoj izložbi u Rimu  je  nazočio sa suprugom Dražanom  Martinović Mamić. Zbog uobičajenog kašnjenja aviona  Croatia Airlinesa na liniji  Dubrovnik- Rim zakasnio je na otvorenje izložbe u  Museo Crocetti  u 18 sati, a na otvorenje u Galeriju RossoCinabro, u čijoj stalnoj postavci je od 24. rujna nije stigao ni 15. listopada.

Inače, ovo je bilo već treće predstavljanje dubrovačkog slikara u Vječnom Gradu Rimu  za posljednjih mjesec dana. Naime, nakon što se u Dvorani Coloseum u Rimskom Hotelu Kolbe, koji se nalazi u sklopu Forum Romani, 24. listopada predstavio rimskoj publici kao autor dvaju djela uvrštenih u luksuzno izdanje knjige “Quando la  creatura Parla al cuore del suo Autore” autorice prof. A. F. Biondolilo,  pod pokroviteljstvom Accademia Culturale Europea sa sjedištem u Rimu, Mamić je ponovno u Rimu boravio zbog postavljanja njegove slike “Homo Volans- Faust Vrančić”  tijekom Znanstvenog kolokvija “Faust Vrančić” u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Udruge Machinae Novae u  Papinskom hrvatskom zavodu Sv. Jeronima u Rimu 04. studenog 2016. Potonjem su nazočili   veleposlanici  Republike Hrvatske Neven Pelicarić (pri Svetoj Stolici) i  dr. sc.  Damir Grubiša (pri Talijanskoj Republici u Rimu ) kao i članovi Talijansko-hrvatskih društava koji su nazočili  i na izložbi u Muzeju umjetnosti  Crocetti kao pozvani gosti  capt. Stjepka Mamića.   

Već idući mjesec Mamić izlaže ponovno u Italiji na tri različite izložbe: u čuvenoj  Galeriji Uffizi Firenze  i OnArt Gallery u Firenzi  te u Alexander Museum Palace Hotelu u Pesaru. Od 30. studenog  do 4. prosinca izlaže u Miamiju.

 

20. travanj 2024 12:16