StoryEditorOCM
Kultura70. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

SJEĆANJE NA BUDUĆNOST Premijerno prikazan drugi dio dokumentarca Vedrana Benića o Igrama

Piše Bruno Lucić
Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
20. kolovoza 2019. - 10:41
Ljetno kino Jadran postalo je u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igara mjesto održavanja premijerne projekcije drugog dijela dokumentarnog filma „Grad od Igara, Igre od Grada“ pod nazivom „Sjećanje na budućnost“. Prvi dio, koji nosi ime „Prvih sedam desetljeća“, premijerno je prikazan na istom mjestu 14. srpnja. Scenarist oba dijela filma je Vedran Benić, snimatelj i montažer je Dominik Miljak, a redatelj je Lukša Benić. Dok se na projekciji prvog dijela pojavio ogroman broj posjetitelja zbog čega je uvedena dodatna projekcija, broj posjetitelja na premijeri drugog dijela bio je osjetno skromniji – barem na prvoj projekciji nakon koje je uslijedila druga. 

Vedran Benić zahvalio je svojim suradnicima pa tako i producentici Paulini Lini Njirić. Također, izrazio je zahvalnost svim sugovornicima jer je napomenuo da su upravo njihova sjećanja omogućila stvaranje filma. Posebno je zahvalio dramskoj umjetnici Milki Podrug Kokotović koja ove godine slavi 60 godina umjetničkog djelovanja, ali i najstarijem dubrovačkom slikaru Ivu Grbiću.

- Drugi dio podnaslova Sjećanje na budućnost ponajbolje opisuju Orsatove riječi iz prvog dijela Vojnovićeve Dubrovačke trilogije: „Dubrovnik plovi!... Dubrovnik opet ište pustu hrid da skrije Slobodu. Kažite nam je, oblaci!“ Od bogate povijesti živjeti se ne može, a u teatru odgovore treba dati sada i ovdje, pa autor Vedran Benić u ovom drugom dijelu dokumentarnog filma sa svojim sugovornicima traži odgovore na pitanja: Mogu li i kako Igre odgovoriti izazovima sadašnjice? Postoji li i gdje je nova teatarska pusta hrid na kojoj bi Igre sakrile svoju slobodu za narednih sedamdeset godina? Kroz razmišljanja relevantnih sugovornika drugi dio, dakle, traga za odgovorom ili makar dijelom odgovora na jednostavno, ali ključno pitanje – kako dalje, stoji u popratnom tekstu.

Film je rezultat suradnje Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatske radiotelevizije. bLu
 
25. travanj 2024 00:07