StoryEditorOCM
KulturaPočeo Orlando Piano Week

Sinoć svirao Andrew Tyson, a večeras će u Dvoru nastupiti Steven Lin

Piše PSD.
27. kolovoza 2019. - 13:57
Koncertom Andrewa Tysona u ponedjeljak je započeo Orlando Piano Week, plaforma za mlade glazbenike koja se održava do 29. kolovoza. Nastupio je mladi američki pijanist Andrew Tyson.
Tyson slovi za glazbenika specifičnog izričaja čije vrijeme upravo nastupa, a BBC Radio 3 hvali ga kao „istinskog pjesnika glasovira“. Dubrovačkoj se publici prvi put predstavio u kolovozu 2015. godine na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama te godinu poslije u sklopu projekta Ususret budućnosti. Nastupajući diljem svijeta, njegove misli vraćale su se u Dubrovnik te su on i Evan Shinners predložili projekt Orlando Piano Week. Za sa sinoćnji koncert odrabrao je djela C. Chaminade, O. Messiaen, F. Liszta, H. Dutilleuxa i M. Ravela.

Orlando Piano Week nastavlja se večeras, također u Dvoru s početkom u 21 sat. Nastupa Steven Lin, pijanist čije je glazbeno umijeće bilo zamjetno već u ranoj dobi kada je s deset godina s punom stipendijom primljen na Julliard, a svoj prvi nastup s Njujorškom filharmonijom zabilježio sa samo trinaest godina.

S vremenom je Lin izrastao u kreativnog mladog glazbenika. New York Times njegovo sviranje opisuje kao „besprijekorno i oplemenjeno zadivljujućim finesama u nijansiranju i dinamici“. Nedavno je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Kanzas Cityja, Simfonijskim orkestrom Forth Wortha i Komornim orkestrom iz Los Angelesa te debitirao uz Njujorški simfonijski orkestar mladih u Dvorani Stern u Carnegie Hallu, ali i u Centru Kennedy i drugim prestižnim dvoranama svijeta.
Linov program satkan je od tradicionalnog pijanističkog repertoara s prevladavajućim romantičarskim senzibilitetom koji je, prema pijanistovim riječima, uvelike pridonio otkrivanju njegovog vlastitog umjetničkog izričaja.
Uz djelo suvremenog skladatelja Davida Hertzberga, večerašnji program donosi biser iz Chopinovog opusa, Baladu br. 1 u g molu, djelo koje je sam skladatelj držao svojim najdražim ostvarenjem, zatim Beethovenovu Sonatu br. 18 u Es-duru „Lov“, Sonatu u d-molu Nikolaja Medtenera te Mefistov valcer Franza Liszta.

Ulaznice su dostupne u uredu DSO-a do 14.30 sati, u gift shopu Dubravka, agenciji Perla Adriatica na Pločama, u Luži te jedan sat prije početka koncerta pred Dvorom. Također, ulaznice se mogu kupiti online putem servisa ulaznice.hr.
19. travanj 2024 15:17