StoryEditorOCM
KulturaCRKVA SV. IGNACIJA

Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu u izvedbi Gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Piše PSD.
14. travnja 2019. - 21:43
Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra u utorak, 16. travnja, u Velikom tjednu, u crkvi sv. Ignacija izvest će prigodno djelo Josepha Haydna: Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu. Gudački sastav čine mladi, talentirani glazbenici DSO-a: violinistice Đana Kahriman i Iva Vukić, violist Šimun Končić i cellist Vid Veljak. Početak koncerta je u 20.30 sati.

Haydn je skladao ovo djelo 1786. godine po narudžbi kanonika iz Cadiza u južnoj Španjolskoj za potrebe tamošnje službe na Veliki petak. Danas je jedno od njegovih najpoznatijih djela, a sam Haydn smatrao ga je svojim najboljim. Djelo se sastoji od sedam stavaka kojima prethodi uvod, a zaključuje ih stavak koji simbolizira potres nakon Kristove smrti: „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine“, „Danas ćeš biti sa mnom u raju“, „Ženo, evo ti sina“, „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“, „Žedan sam“, „Svršeno je“ i „U tvoje ruke Gospodine, predajem duh svoj“.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti u uredu DSO-a od 9 do 14 sati, a rezervirati na broj telefona 417 110 i na mail sales@dso.hr.
18. travanj 2024 11:31