StoryEditorOCM
KulturaPALAČA SPONZA

Sedam desetljeća plovidbe kroz ljubav, očuvanje, obnovu i promicanje baštine: Društvo prijatelja dubrovačke starine obljetničkom izložbom proslavilo 70. rođendan

Piše Bruno Lucić
16. kolovoza 2022. - 22:52

Povodom sedamdesete obljetnice postojanja Društva prijatelja dubrovačke starine u atriju palače Sponza otvorena je izložba "70 godina u službi baštine". Društvo prijatelja dubrovačke starine je neovisna, nevladina, neprofitna građanska udruga osnovana 12. kolovoza 1952. godine u svrhu čuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine. Utemeljitelj Društva, prvi i doživotni počasni predsjednik bio je Lukša Beritić koji je imao viziju da građani volonteri brinu za svoje spomenike uz pomoć stručnih institucija, unoseći u njihovu zaštitu svijest i savjest dubrovačkoga puka.

Otvarajući izložbu, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na 750. obljetnicu Dubrovačkog statuta, kao i na 150. obljetnicu Dubrovačkih muzeja, a obje se obljetnice obilježavaju ove godine.

image

Nina Obuljen Koržinek

Vedran Levi/Cropix

- Sve to svjedoči o visokoj svijesti građana ovog grada o vrijednosti čuvanja baštine i tu je Društvo već samo po sebi jedna vrijednost koja daleko nadilazi okvire ovog grada u kojemu je nastalo i kojemu djeluje. Činjenica da su se prije 70 godina, u vremenu koje nije bilo sklono građanskim inicijativama, okupili naši sugrađani, intelektualci, zaljubljenici u baštinu, ali i mnogi drugi koji su osjećali ljubav prema baštini je nešto što je vrijedno iznimnog divljenja. I čini mi se da, kad danas spominjemo rezultate Društva u zadnjih 70 godina, da su sigurno ti rezultati nadišli ono što su u tom trenutku utemeljitelji Društva možda planirali ili željeli i to je jedna ogromna vrijednost. Društvu je Ministarstvo kulture i medija uvijek bilo partner u obnovi najvrjednijih spomenika: u početku na području samog Grada, područja koje je zaštićeno kao UNESCO-ova baština, a kasnije i šire. Drago mi je da je 2015. taj doprinos i taj vrijedni napor prepoznat na način da je Društvo dobilo Nagradu Vicko Andrić koju dodjeljujemo upravo pojedincima i institucijama, rijetko udrugama koje skrbe o kulturnoj baštini.

image
Vedran Levi/Cropix

- Mogla bi se sada nabrajati brojna postignuća koja su Društvo i njegovi članovi ostvarila. Ja bih željela reći da smo prošle godine svečano obilježili desetu obljetnicu rada šibenskog društva koje okuplja ljubitelje baštine pod imenom "Juraj Dalmatinac" i koji uvijek ističu kako im je upravo Društvo prijatelja dubrovačke starine bilo uzor i da su na tom modelu zapravo pokrenuli jednu inicijativu za koju vidimo da je dovela do transformacije Šibenika u jedan grad koji danas zaista postaje prijestolnica kulture na ovom dijelu Jadrana i mislim da se svi tome veselimo. Kao ministrica se nadam da će i u drugim našim gradovima možda začeti neko slično sjeme i da će se građani okupiti jer baština se čuva, ne samo našim konzervatorskim aktivnostima, nego i u prvom redu ako je vole, cijene i vrjednuju njeni baštinici – dakle, svi naši sugrađani. Nema te konzervacije ili restauracije koja može sačuvati baštinu za sljedeće generacije, ako baštinici koji u njoj žive i koji participiraju u njenom korištenju ne čuvaju, ne cijene i nisu svjesni vrijednosti koju moraju prenijeti sljedećim generacijama. Na kraju bi se zahvalila zaista svim članovima i članicama Društva, zaželjela bih vam još puno uspješnih projekata i sa zadovoljstvom bih proglasila ovu izložbu otvorenom, kazala je Obuljen Koržinek.

image

Nina Obuljen Koržinek i Denis Orlić

Vedran Levi/Cropix

Na otvaranju izložbe govorio je i aktualni predsjednik Društva, Vedran Kosović.

- Čast, sloboda, domoljublje, dužnost – teške su riječi za započeti ovaj govor, a znajte da ih mi živimo i svjedočimo već preko 70 godina. Ovo je za nas posebna prigoda, potrudili smo se prikazati na koji to način služimo baštini i kakvu brazdu ostavljamo iza sebe. Naša plovidba je predodređena na uspjeh iz više razloga, timun koji smo preuzeli od gospara Lukše nikad ne puštamo iz ruke, naša jedra nikad nisu prepuštena slučaju, nego ih uvijek trimamo na najbolji način da bismo plovili zadanom rutom. Ne okrećemo se kako vjetar puše i kad nas tuku nevere i kiše, ne bojimo se, naš brod je čvrst. Na ovom mjestu, u ovom škveru je napravljen, na ovom je mjestu porinut i ispravno usmjeren pred više od 70 godina. Naš brod ploviti mora. Mijenjaju se kormilari, mijenjaju se posade, ali ruta je odavno zacrtana. Spremni smo se nositi sa svim izazovima koje donosi današnjica. Jako dobro znamo da za uspješnu budućnost moramo biti svoji i slijediti svoj put. Hvala vam na podršci i večeras uživajte u našoj plovidbi baštinom, istaknuo je Kosović.

image
Vedran Levi/Cropix

Na rad Društva i na njegovu obljetnicu osvrnuo se i gradonačelnik Mato Franković.

- Sedamdeset godina Društva, sedamdeset godina uistinu raznih izazova, kako onih prilikom obnove spomeničke baštine, tako i onih dnevnopolitičkih. I jedne i druge je trebalo izdržati i trebalo preživjeti. Uspješno su i jedni i drugi odrađeni i danas možemo svjedočiti činjenici da se Društvo otvorili javnosti kako bi naši sugrađani vidjeli što je to Društvo, koliko je Društvo bitno u povijesti grada, koliko je Društvo bitno u obnovi spomeničke baštine našeg grada. Da ste prije jedno šest, sedam godina pitali naše sugrađane, a mi smo ih pitali kroz ankete, o tome tko bi trebao upravljati zidinama, bilo je 50:50, a zašto? Samo zato što je percepcija nekad presudnija od istine. I zato što se nije do kraja otvaralo i nije govorilo koliki je značaj obnove spomeničke baštine kojemu doprinosi DPDS. Prije ove izložbe sam postavio pitanje predsjedniku DPDS-a možemo li zamisliti kad bi bio obnovljen Sokol grad da nije bilo Društva? Kad bi bili obnovljeni Kneževi dvori u Slanome, Konavlima, na Lopudu da nije Društva? Kad bi stonski fortifikacijski sustav izgledao ovako kako izgleda danas da nije Društva? Sigurno bi se u nekom trenutku dogodila obnova te spomeničke baštine, ali danas vjerojatno istoj ne bismo svjedočili da nije Društva i zato je Društvo iznimno važan segment u očuvanju spomeničke baštine i zato Društvu želim puno sreće i uspjeha u nadolazećih, ne 70, nego 270 i više godina! Jer, o starcu treba voditi brigu kako bi on i dalje bio njegovan, održavan i spreman da ga prepustimo novim generacijama, koji će ga jednako čuvati, novim predsjednicima, novim članovima Društva prijatelja koji će s jednakom ljubavi voditi ovo Društvo, brinući o onom osnovnom - a to nije novac, to je obnova spomeničke baštine, izjavio je Franković.

image

Slijeva: dopredsjednik DPDS-a Toni Kursar, tajnik Društva Maro Kapović, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednik DPDS-a Vedran Kosović

Vedran Levi/Cropix

Obratio se okupljenima i župan dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić.

- Lijepo je večeras biti ovdje, želim Društvu čestitati ovu veliku obljetnicu – 70 godina postojanja i 70 godina uspješnog rada. Također, čestitam i za postav ove izložbe koja je dio obilježavanja te velike obljetnice. Mislim da je doista inovativno i da će ostati u pamćenju, kao i drugi dijelovi onoga što je ostalo i što ostaje iza Društva prijatelja dubrovačke baštine. Gradonačelnik mi je 'uzeo iz usta': postavlja se pitanje bi li dubrovačke zidine izgledale ovako kao što izgledaju da nije bilo Društva? Bi li Ston izgledao, bi li Sokol grad, bi li se obnovio Knežev dvor u Slanome, u Pridvorju? Po mom dubokom uvjerenju, ne bi. Doista čestitam i zahvaljujem svim članovima Društva i svima onima koji su podupirali rad Društva kroz ovih 70 godina na svemu onome što je napravljeno za očuvanje ove iznimne baštine koju smo naslijedili i koju moramo čuvati na najbolji mogući način. Ovdje ću spomenuti da je Društvo imalo prije nekoliko godina jedan udar koji je, ne samo bio neutemeljen, nego je bio nepošten prema Društvu i na sreću nije uspio i mi u Županiji smo stajali na strani Društva jer smo smatrali da je to ispravno i s velikim zadovoljstvom smo primili izrijek Ustavnog suda koji je potvrdio da taj napad na Društvo nije bio utemeljen niti dopušten. Naravno, živimo u društvu u kojemu se sve može propitivati i konačno treba sve propitivati, ali moramo biti korektni prema onima koji rade i koji ostavljaju rezultate iza sebe. Želim nadalje uspješan rad DPDS-u i očuvanje ovog blaga koje smo dobili u naslijeđe i koje moramo čuvati na najodgovorniji mogući način, poručio je Dobroslavić.

image
Vedran Levi/Cropix

Izložba "70 godina u službi baštine" Društvo prijatelja dubrovačke starine 1952.–2022. posvećena je Gradu, koji svojim naslijeđem uvijek iznova inspirira i vuče naprijed. Posveta je svim nekadašnjim članovima, na čelu s gosparom Lukšom Beritićem, koji su svoje znanje, vrijeme i ljubav ugradili u temelje Društva te svim sadašnjim članovima - volonterima koji na najbolji način nastavljaju građansku tradiciju rada za dobrobit sveukupne materijalne i nematerijalne baštine, znamenu svoga identiteta. Voditelj projekta izložbe je inače bivša predsjednica DPDS, Renata Andjus, a posebna zahvala za postav izložbe upućen je Vedrani Vrabec i studiju Rašić+Vrabec.

Izložba se može razgledati do 28. kolovoza, svakim danom od 9 do 21 sat, a moderator otvaranja bio je Sebastian Vukosavić.

25. travanj 2024 12:56