StoryEditor
KulturaIZLOŽBA VLAHA BUKOVCA U MOSTARU

Remek-djela Vlaha Bukovca dobila novu lokaciju

Piše Vedrana Merdžan Foto: Anđela Jurišić
26. ožujka 2019. - 21:38
U Mostarskoj Galeriji Aluminij od 19. ožujka do 19. travnja može se razgledati izložba pod nazivom: „Portreti obitelji Vlaha Bukovca“, najvećega hrvatskog slikara. Umjetnička platna Vlaha Bukovca u Mostar su došla u zajedničkoj organizaciji Matice hrvatske Mostar, Umjetničke galerije Dubrovnik i Galerije Aluminij. 

Na izložbi je predstavljeno 13 Bukovčevih remek djela, 2 autoportreta njegovih kćerki i nekoliko obiteljskih fotografija.
"Dovesti ovu izložbu u Mostar tehnički je bilo iznimno složeno i ponos je time veći što su djela ovdje. Ovo je krunski likovni događaj godine, izložba koja ulazi u gradske kulturne anale, a osobitost postava je i u tomu što, uz majstorska platna najvećega hrvatskog portretista, izlažemo i dva autoportreta njegovih kćeri Ivanke i Jelice, prvih studentica praške ALU uopće", izjavio je voditelj Galerije Aluminij Darko Juka.

Vlaho Bukovac, utemeljitelj hrvatskog modernog slikarstva rođen je u Cavtatu, 1855. godine. U hrvatsko moderno slikarstvo uveo je impresionistička načela i ideje plenerizma – izlaskom iz ateljea i slikanjem u prirodi koje se odlikuje svjetlošću i svježinom boja. Studirao je u Parizu, a već 1878. uspješno izlagao na pariškomu Salonu kao prvi hrvatski slikar uopće. Izniman uspjeh doživio je 1882. slikom La Grande Iza i postao poznat u tadašnjim europskim umjetničkim krugovima. U Parizu je boravio do 1893. (u kojemu razdoblju je često putovao u Englesku i slikao), da bi od 1902. do kraja života bio predavačem pri praškoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Često je dolazio u domovinu gdje je prenosio novitete iz umjetničke prijestolnice, bio je jedan od najvećih portretista svojega doba i tvorcem nekih od antolgijskih povijesnih kompozicija poput zastora zagrebačkoga HNK. 
Hodajući izložbom Vlahe Bukovca, mogu se prepoznati ne samo teme kojima se, svojevoljno ili potaknut (novcem ili željom za izlaganjem) bavio, već se može pratiti napredak njegove umjetnosti, kao i rasvjetljavanje palete, upravo ovakav „klasičan“ pristup Bukovčevu opusu na najbolji način može ukazati na odlike njegova slikarstva.
Preminuo je u Pragu, 1922. ostavivši iza sebe opus od oko 1200 ulja na platnu, te stotinjak akvarela.


 
loading...

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 02:45