StoryEditorOCM
KulturaU REŽIJI DAVOR MOJAŠA

"PROKAPALO" U LAZARETIMA Lerove "Kaplje" iskapile čašu nezaborava i nostalgije

Piše PSD.
12. prosinca 2018. - 22:30
Nakon što je u studenom izložbom ”Lerov Tutanj” dubrovačkog fotoreportera Željka Tutnjevića Studentski teatar Lero proslavio 50 godina postojanja, slavlje polustoljetnog djelovanja manifestiralo se premijernom izvedbom predstave ”Kaplje” u režiji Davora Mojaša u Lazaretima. Još jedna je to predstava prepoznatljive lerovske estetike opisana Mojaševim redateljskim rukopisom koja teatarskim znakovima, audio materijalima, čitanjem i glumom prikazuje obrise zbilje Grada te sponu sadašnjosti i prošlosti. Korišteni su fragmenti iz eseja ”Gospođe i služavke” Milana Milišića, ”O ustroju država” Nikole Vitova Gučetića, proze Viktora Šklovskog, Iva Vojnovića i drugih.

U komadu igraju: Tina Krznarić Bakić, Melko Dragojević,Jasna Held, Paula Japunčić, Ksenija Medović, Rela Petric, Ana Petrović i Zvončica Šimić.

Scenografkinja i kostimografkinja je Dubravka Lošić, oblikovatelj svjetla Antonio Ljubojević, tonska montaža Viktor Lenert uz tehničko vodstvo Mata Brnjića. Za realizaciju kostima zaduženi su Maja Glamočanin & Zjena Marley, za šminku Lidija Ambrozijo, grafičko oblikovanje priredila je Nora Mojaš dok je za organizaciju zadužena Ksenija Medović.

- Predstava ”Kaplje” novi je Lerov teatarski snovopis prostorima Grada sjena. Njegovim zapletenim kronologijama i tajenim prizorima u, od nekoga negdje možda, zabilježenim albumima uspomena. Zaboravljenim librima odabranih snomornica i lijepih i plahih i ljubavnih zagovora istovremeno. Sklonjenih u Izgubljenim sanjarnicama i zatajenim svjedočenjima. I ne slučajno sačuvanim ljubavnim pismima i intimnim sutonskim zapisima koji kaplju iz, crnom tintom, Njenom rukom ispisanih dnevnika. ”Kaplje” su priča o gospođama i služavkama o njihovim zajedničkim zavodljivim prepoznavanjima, interesima, usudima i preispitivanjima. Nekoliko mogućih slika nezaborava i nježna i poetska slikovnica zavodljivih uzdaha koji ostaju u praznim sobama, hladnim saločama i pustim ljetnikovcima. One su tema i zagovor "Kaplji". Same i "u valceru". "Kaplje" su priča i o ostavljenosti, nostalgiji i nezaboravu. Elegična scenska trajuća pjesma kojoj se, željeli bismo, refren ne zaboravlja. Nakon predstava: "Cjelov utihe", "Skroviti vrt", "Ruže s juga", "Divan dan", Epitaphio", "Ljubičasti stradun", Skarestija od bumbaka", Mjesečina za Lady Macbeth", "Psyche Pelingrada", Pomrčina", "Vjerenice", "Grad sjena", "Sunce je zašlo", "Kitice i perlice" i dr., "Kaplje " su novo Lerovo preispitivanje nekih povijesnih, baštinskih i ovovremenskih mijenja, stanja, istina i prepoznavanja Dubrovnika, stoji u popratnom tekstu.

Predstava je ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture, a reprizna izvedba na rasporedu je 13. prosinca s početkom u 20 sati u Lazaretima. bLu
25. travanj 2024 07:59