StoryEditorOCM
KulturaFESTIVALSKA PALAČA

Promovirana knjiga 'Držić na Igrama'

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto:Željko Tutnjević
11. prosinca 2016. - 01:56

U organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara i Doma Marina Držića, u Festivalskoj palači su knjigu Hrvoja Ivankovića „Držić na Igrama – kronika tragom kritičkih zapisa“ predstavili Željka Turčinović, Boris Njavro, Katja Bakija i sam autor Hrvoje Ivanković. Glumica Kazališta Marina Držića Mirej Stanić pročitala je nekoliko ulomaka iz knjige, a večer je zaključio doajen držićevskog teatra Igara, glumac Miše Martinović koji je s publikom podijelio sjećanja i zanimljivosti vezane za neka od brojnih uprizorenja Držićevih djela na Igrama.

Knjiga je izdanje Hrvatskog centra ITI i Društva dubrovačkih pisaca a detaljno prikazuje povijest izvođenja Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama te značaj kojeg su te predstave imale u širem opsegu razumijevanja, interpretiranja i revitaliziranja njegove književne zaostavštine. Pišući o okolnostima i kontekstu u kojima su nastajale, o njihovim izvedbeno-stilskim značajkama, redateljsko- dramaturškim koncepcijama i ambijentalnim poetikama na kojima su se temeljile, Ivanković ispisuje i svojevrsnu povijest dubrovačkog ljetnog festivala - od njegovih prvih zametaka u tridesetim godinama 20. stoljeća sve do danas.

Podnaslov „kronika tragom kritičkih zapisa“ upućuje na temeljno načelo prema kojem je knjiga koncipirana, no osim posredovanja relevantnog stava kritičara i teatrologa, autor se u njoj često referira i na izjave i sjećanja autora i izvođača tih predstava, dajući joj tako živu i nadahnutu sliku držićevskog ozračja Igara; ozračja, po pitanju korelacije pisac- Grad- festival, što je jedinstveno u najširem europskom kazališnom kontekstu.  
 
U sklopu promocije predstavljena je i izložba plakata uprizorenja Držićevih djela. Autor tog izložbenog postava je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.
 
 

18. travanj 2024 17:39