StoryEditor
Kultura71. FESTIVALSKO LJETO |

PREMIJERNO IZVEDENO GLAZBENO-SCENSKO DJELO "Zlatno libro" za najmlađu festivalsku publiku

Piše Bruno Lucić
1. kolovoza 2020. - 23:06
Dubrovačke ljetne igre započele su kolovoz premijernom izvedbom glazbeno-scenskog djela za djecu i mlade „Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja“ na igralištu Collegiuma Ragusinum u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića, a uz potporu zaklade Caboga Stiftung.

- „Zlatno libro” nastalo je u režiji Helene Petković prema odabranim bajkama iz dubrovačkog kraja koje su Aleksandra Piteša i Ivica Kipre sakupili i adaptirali, a Dubrovački muzeji objavili u istoimenoj knjizi. Radi se o bajkama koje pripadaju klasičnim primjerima narodnog usmenog stvaralaštva te su bogate mističnim likovima, napetim „dramskim” situacijama u kojima se na različite načine iskušavaju i nagrađuju kvalitete protagonista, a prepune su arhetipskih elemenata koji otvaraju prostor za duhovitu i zanimljivu teatralizaciju, za što su se pobrinuli dramaturzi Marin Lisjak i Filip Jurjević. U dramatizaciji se tako isprepliću fabule, motivi i likovi iz različitih priča („Djevojčica iz ružmarina“, „Tri brata i zlatna jabuka“ te „Vilenik“) kako bi se na sceni stvorio originalan svijet, zanimljiv i privlačan najmlađoj publici, stoji u popratnom tekstu.


Priče obiluju akustičnim slikama i elementima, što je inspiriralo skladatelja Ivana Končića za nastanak originalne glazbe, koju je pod ravnanjem Franka Klisovića izveo komorni orkestar kojeg čine violinistica Đana Kahriman, violist Šimun Končić, čelistica Vanda Đanić, kontrabasist Denis Ajduković, flautistica Đive Kušelj, klarinetist Stijepo Medo, pijanistica Stefani Grbić i udaraljkašica Karmen Pervitić.

Svijet bajki dubrovačkog kraja na sceni utjelovljuju Mirej Stanić, Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić, Bojan Beribaka, Dario Gverović i Dan Vukelić, a ostatak autorskog tima čine scenografkinja i kostimografkinja Irena Kraljić, oblikovatelj svjetla Marko Mijatović, suradnik scenografkinje Denis Rubinić te oblikovateljica oglavlja i dekoracija Ana Mikulić.


Reprizne izvedbe na programu su 71. Igara u nedjelju i ponedjeljak, 2. i 3. kolovoza s početkom u 21 sat.
loading...

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 06:09