StoryEditorOCM
KulturaVRIJEDNA BAŠTINA NA JEDNOM MJESTU

PREDSTAVLJEN STALNI POSTAV BISKUPSKE PALAČE, BISKUP PORUČIO Dubrovčani, vrata palače su vam širom otvorena! 

Piše PSD.
15. kolovoza 2019. - 00:01

Nakon što je lani novoobnovljena Biskupska palača otvorila svoja vrata  i nakon što se dubrovački biskup vratio među građane u Grad, javnosti je predstavljen novi stalni postav Biskupske palače. Prvi izložbeni postav izrađen je usporedno s dovršetkom radova na Palači prošle godine, a izradio ga je doktor znanosti Joško Belamarić. Autori novoga postava su dizajner Marko Baus i povjesničari umjetnosti Ivan Viđen i Nikola Bojić. Okupljene je pozdravio generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić koji je izrazio zahvalnost svim pojedincima i ustanovama koji su pomogli u obnovi Palače te realizaciji postava. Viđen se pak prisjetio predstavljanja monumentalne monografije o Katedrali prije točno pet godina te je izrazio nadu kako će stručnjacima postav biti nadahnuće za nova istraživanje, a da će Dubrovčanima i njihovim posjetiteljima postav poslužiti tome da vide bogatstvo dubrovačke baštine. 

Domaćin, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić otvorio je postav te Dubrovčanima poručio kako su im vrata širom otvorena. Iznio je također brojne povijesne podatke, tako primjerice njegov prethodnik, mons. Želimir Puljić za vrijeme svog djelovanja u Dubrovniku nije radio i spavao u Palači, a našalio se Uzinić kazavši kako je Puljić bar prespavao u Palači tijekom blagdana Svetog Vlaha. Podsjetio je dubrovački biskup na važnost kontinuiteta u kulturi kojom se, prema njegovim riječima, jača identitet i gradi tradicija. 

Osim manje poznatih povijesnih epizoda, unutar Palače su predstavljeni i neki od temelja na kojima počiva identitet Grada, a koji zasad nisu dovoljno zastupljeni niti u jednome dubrovačkom muzejskom postavu. Jedna je od njih i pripovijest o sv. Vlahu, zaštitniku i simbolu Grada. Naime, njemu su posvećene dvije prostorije u kojima se uz Parčev kip iz crkve na Gorici, onaj Ivana Meštrovića kao i istaknutoga renesansnog kipara Petra Martinova može pogledati i projekcija dokumentarnoga filma Grad na srcu sveca snimljenoga 1972., na 1000. obljetnicu Feste Svetoga Vlaha. Posebnost ovoga filma je u tome što je riječ o jedinoj cjelovitoj snimci Feste iz razdoblja socijalizma čija je originalna filmska vrpca slučajno pronađena prije nekoliko godina u obiteljskom arhivu festanjula Zvonimira Kisića (1924.-1995.) zaslužnog za nastanak toga filma.

Treba podsjetiti da iako je riječ o novome postavu radi se zapravo o staroj kulturnoj ustanovi jer je u Palači još od 1930. godine djelovala Biskupska pinakoteka koja je osnovana inicijativom tadašnjega biskupa Josipa Carevića. Nakon potresa 1979. godine i oštećenja Palače ova je Pinakoteka svoj postav preselila u prizemlje građevine gdje je djelovala sve do Domovinskoga rata kada je bila zatvorena za javnost. Namjera je da se u sljedećim fazama razvoja uređenja Palače u stalni postav uključi i njezin suterenski dio kao lapidarij za prezentaciju bogatih arheoloških slojeva pronađenih u podzemlju katedrale i Bunićeve poljane. Time bi se zaključila slojevita prezentacija jednoga od najznačajnijih dubrovačkih lokaliteta, pri čemu bi novootvorena Biskupska palača sa stalnim postavom na određeni način postala sabirna točka šire baštinske topografije Dubrovačke biskupije.
Ministarstvo kulture, Zavod za obnovu Dubrovnika, Hrvatski restauratorski zavod, Konzervatorski odjel u Dubrovniku, Zavod za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, arhitektonski biro Studio Vetma i zakladu Caboga Stiftung odigrali su veliku ulogu u samoj obnovi građevine.

Postav umjetnina na prvome i drugome katu Biskupske palače bit će otvoren svaki dan od 10 do 21 sat, osim nedjelje kada je otvoren od 13 do 21 sat. Cijena ulaznice za razgledavanje postava Palače i Moćnika katedrale je 75 kuna, a ulaz je svim građanima s područja Dubrovačke biskupije besplatan. Glazbeno je otvaranje uveličao gudački kvartet "Strings". bLu

20. travanj 2024 09:35