StoryEditorOCM
KulturaOPIS FESTE SV. VLAHA IZ DALEKE 1934. GODINE

Predstavljen Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina

Piše PSD.
26. siječnja 2017. - 23:39

Večeras je u dvorani Ivana Pavla II. održana promocije knjige „Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina“ o Festi sv. Vlaha 1934. godine urednika Hrvoja Ivankovića. Riječ je o trećem događaja u nizu događanja „U susret svetom Vlahu“ na kojemu je, uz urednika knjige, sudjelovao predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, Boris Njavro te povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Fragmente iz djela čitao je glumac Kazališta Marina Držića, Edi Jertec. Na kraju predstavljanja, prikazani su snimci Feste sv. Vlaha iz 1932.

Dvije godine kasnije, splitski je novinar i književnik doputovao u Dubrovnik kako bi prisustvovao proslavi dana sv. Vlaha. Svoj četverodnevni boravak u Dubrovniku opisao je u opsežnom feljtonu, objavljenom u dvadeset i jednom nastavku u splitskom dnevnom listu Novo doba. Uvodićev opis Dubrovnika, feste Sv. Vlaha i popratnih događanja prepun je zanimljivih detalja i opažanja, kojima je protok vremena dao dodatnu patinu i izazovnost, a kroki portreti njegovih domaćina i sugovornika dovode pred nas cijelu galeriju likova s onodobne dubrovačke društvene pozornice, oslikanih na duhovit te tu i tamo blago ironičan način, no uvijek s puno obzira i blagonaklonosti, kako prema ljudima tako i prema Gradu, zajednici i njenim običajima.

Knjiga pod uredničkim naslovom Dubrovački libar Marka Uvodića Splićanina prvo je cjelovito i samostalno objavljivanje ovog humornog putopisa, po mnogo čemu jedinstvenog u kontekstu putopisne literature o Dubrovniku.

Uvodićev tekst za tiskanje je priredio te brojnim komentarima popratio Hrvoje Ivanković koji je ujedno i autor opširnog predgovora u kojem se detaljno pozabavio životom i djelom Marka Uvodića te okolnostima u kojima je nastao njegov dubrovački putopis.

Predstavljanje knjige Dubrovačka biskupija organizirala je u suradnji s Društvom dubrovačkih pisaca.

18. travanj 2024 20:00