StoryEditorOCM
KulturaŽITNICA "RUPE"

Predstavljen dokumentarni film Dubrovačkih muzeja “Skloništa sjećanja”

Piše Dv
4. listopada 2021. - 22:19

Povodom 30. obljetnice općeg oružanog napada Jugoslavenske narodne armije te rezervista i dobrovoljaca iz Crne Gore i istočne Hercegovine na dubrovačko područje, Dubrovački muzeji su 4. listopada 2021. u žitnici „Rupe“ predstavili dokumentarni film „Skloništa sjećanja“ autora višeg kustosa Dubrovačkih muzeja Ivice Kipre i dr. sc. Ane Prohaske Vlahinić. 

- Ovim filmom, nastalim u sklopu istraživačkog projekta „Skloništa sjećanja – Etnografija skloništa u Domovinskom ratu na primjeru Dubrovačkih muzeja“, htjeli smo putem usmene povijesti evocirati proživljena iskustva ljudi u skloništima i oko njih, s posebnim naglaskom na zgradu žitnice „Rupe“. Projektom kao i filmom dali smo jedan vrijedan prilog ratnoj etnografiji, odnosno etnografiji života u skloništima na području Dubrovnika, kojoj do sada nije bila posvećena primjerena pažnja. U centru našega interesa je čovjek i njegova svakodnevica u ratom obilježenoj stvarnosti. Proživljeno iskustvo rata duboko se urezalo u društveno sjećanje grada i svih koji su u njemu potražili sigurno utočište. – istaknuo je viši kustos Ivica Kipre. 

- Nakon velikog potresa 1979. u kojem joj je oštećena konstrukcija, stara žitnica Dubrovačke Republike obnovljena je 1989. godine te je ocijenjena kao sigurna i čvrsta građevina u kojoj se može urediti sklonište za stanovništvo s gradskog predjela Sveta Marija. Žitnica „Rupe“ kao sklonište korištena je od 1. listopada 1991., kada je počeo napad na Dubrovnik, i povremeno sve do kolovoza 1995., kada je završena vojno - redarstvena operacija Oluja – dodala je dr. sc. Ana Prohaska Vlahinić. 

U sklopu projekta je tijekom svibnja 2021. snimljeno preko deset sati audio-vizualnog materijala, a intervjui su obavljeni s 12 kazivača. Snimljeni materijali pohranjeni su kao audio - vizualna građa za dubrovačku ratnu etnografiju (etnografiju skloništa) u sklopu audio - vizualnog fonda nematerijalne kulturne baštine pri dubrovačkom Etnografskom muzeju. Dokumentarni film,  koji će se u žitnici „Rupe“ moći pogledati do kraja svibnja 2022. godine, realiziran je u suradnji s Udrugom za promicanje medijske kulture „Luža“. Snimatelj i montažer je Nikola Duper, a u filmu su korištene i ratne fotografije muzejskog fotografa Božidara Gjukića te fotografije Zavoda za obnovu Dubrovnika.

20. travanj 2024 08:39