StoryEditorOCM
KulturaNEVJEROJATNO

Predstavljaju se kao ‘orkestar iz Dubrovnika‘ i redovito sviraju u Gradu iako s njim nemaju nikakve veze! Begić: ‘Ovo je prevara, udar na DSO i na dubrovačke glazbenike!‘

Piše Bruno Lucić
24. svibnja 2023. - 10:23

Da u Grad tijekom ljeta dolaze razni ulični svirači i drugi umjetnici koji tijekom ljeta traže svoje mjesto pod suncem i priliku za zaradu na Stradunu, na to su Dubrovčani navikli. Međutim, domaće, a i fureste iznenadio je plakat ispred Crkve sv. Spasa kojim se najavljuju koncerti "Imperial Chamber Orchestra of Dubrovnik". Je li Dubrovnik pored DSO-a dobio novi orkestar?! Tim više čudi odabrani naziv jer ovdje nije riječ ni o orkestru niti taj samoprozvani orkestar dolazi iz Dubrovnika. Upravo na to upozorava ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Slobodan Begić:

image

Ravnatelj DSO-a Slobodan Begić

Božo Radić/Cropix

- Početkom svibnja se pojavio "Imperial Chamber Orchestra of Dubrovnik". To najprije nije orkestar, iza toga stoji troje ili četvero glazbenika, to je zapravo prevara. Mi imamo dosta problema s publikom jer taj dan kad DSO ima koncert oni imaju svoj nastup, nama dolazi potpuno zbunjena publika, tražeći nas zapinju za taj "Imperial Chamber Orchestra of Dubrovnik". Osim što nije orkestar, to nema veze s Dubrovnikom! Sumnjiv je i kvalitet i ne bismo smjeli dozvoliti da iza toga stoji Dubrovnik i ubuduće trebamo razmišljati o tome da se naziv Dubrovnik mora zaštititi i biti pod patronatom koji Grad Dubrovnik njeguje, a to je svakako Dubrovački simfonijski orkestar. Ovo je presedan, razmišljamo kako ćemo se pravno kao Orkestar zaštititi od nelojalne konkurencije, istražio sam po internetu, ne znam ni tko ni što stoji iza toga. Stvar je neispitana, a glazbenici koji sviraju, po mojim saznanjima, dolaze iz Bosne i Hercegovine, govori ravnatelj DSO-a te dodaje:

- U budućnosti će sigurno biti ovakvih upada i skrnavljenja ovog našeg kulturnog bogatstva jer iza toga stoji pohlepa za iskorištavanjem ovog našeg brenda koji se zove Dubrovnik, a sve za ostvarivanje financijske dobiti i to na način prevare. Ovo je evidentno prevara, pokušaj zbunjivanja. Tražimo pravne mogućnosti da stanemo ovome na kraj, ovo je udar na Dubrovački simfonijski orkestar i na glazbenike općenito. Poznato je da orkestar mora brojati barem 30 izvođača, a čak sam čuo među gostima komentar da oni pitaju zašto nije orkestar nego samo četiri glazbenika, a onda im ti organizatori kažu da je to samo tako večeras, a inače će biti orkestar. To je strašno što nam se događa, a možda nam se trebalo dogoditi da se pripremamo za budućnost, da zakonski uredimo stvari kako se ovakvo što ne bi više događalo, ističe Begić.

image

Imperial Chamber Orchestra of Dubrovnik

Screenshot

Na upit zašto se predstavljaju kao Orkestar iz Dubrovnika iako to evidentno nisu, iz novoosnovanog koncerta nisu odgovorili. Na stranicama "Imperial Chamber Orchestra of Dubrovnik" navedena su imena četvero izvođača: Mariusz Morys (violina), Maja Petijević (piano), Milica Simić (violončelo) i Angela Jagodić (viola). Pored crkve sv. Spasa, sastav svira i u Crkvi od Rozarija, a izvodi uglavnom popularnu filmsku glazbu i dobro poznata djela klasične glazbe.

20. travanj 2024 10:51