StoryEditor
KulturaKLAUSTAR DOMINIKANSKOG SAMOSTANA

POVODOM 80. ROĐENDANA Predstavljen zbornik radova "Verba volant - Scripta manent" akademiku Stjepanu Krasiću u čast

Piše Bruno Lucić Foto: Božo Radić/CROPIX
4. srpnja 2019. - 23:50
U klaustru Dominikanskog samostana predstavljen je zbornik pod nazivom "Verba volant - Scripta manent". Zbornik su predstavili doktori znanosti Vinicije B. Lupis, Branko Matulić i akademik Stjepan Krasić. Povod predstavljanja je Krasićev 80. rođendan, a zbornik okuplja radove 27 znanstvenika iz zemlje i inozemstva. Okupljene je pozdravio prior samostana sv. Dominika Tomislav Kraljević koji je više rekao o Krasićevom liku i djelu. Kraljević je tako kazao kako Zbornik ima 1016 stranica, a autori priloga svojski su se potrudili da bude dostojan njihovih imena i imena slavljenika. Ovako i velik zbornik tiskan je zahvaljujući sredstvima Gradu Dubrovniku, Društvu prijatelja dubrovačke starine, Turističkoj zajednici i drugih sponzora, a tiskan je u 300 primjeraka. 

Lupis je kazao kako je nakon 2 godine Zbornik ugledao svjetlo dana te kako je njemu i suradniku Matuliću "pao kamen sa srca". Na naslovnici knjige tako je lik sv. Tome Akvinskog. Nazvao je Krasića najvećim hrvatskim živućim humanistom te još jednom skrenuo pažnju na značaj njegovog znanstvenog djelovanja. Podsjetio je kako je slavljenik dao veliki doprinos stvaranju hrvatske države, a naveo je Lupis kao urednik Zbornika imena znanstvenika čiji su radovi ukoričeni. Opisao je Krasića kao "ključnu stožernu osoba kojemu dugujemo štošta i koji je nemjerljivo zadužio hrvatsku kulturu i povijest". 

Matulić je kazao kako je Lupis bio "motor koji je sve vodio" te je podsjetio na važnost Dominikanskog reda i dao kratki povijesni pregled. Izdvojio je svece, pape i intelektualce koji su bili dominikanci.  Poručio je kako "mi ne razlučujemo istinu od neistine i ova knjiga treba pomoći u tome" te je predstavljanje nazvao "malim intelektualnim agapeom". 

Akademik Krasić zahvalio je svima koji su došli, a još jednom je napomenuo koliko je povijest važna za život kako pojednica tako i zajednice. Preveo je naslov zbornika "Riječi lete - napisano ostaje" te je tim ukazao na to koliko je važno zapisati nešto te iza sebe ostaviti neizbrisiv trag. Zbornik priča Krasićevu životnu priču od rođenja u Hercegovini preko djelovanja u Zagrebu i Rimu sve do dolaska i rada u Dubrovniku.  

Glazbeno su predstavljanje uveličali Jakov Kakarigi (flauta) i Pero Škobelj (gitara). bLu
loading...

Izdvojeno

05. srpanj 2020 13:36