StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI TEATAR |

POSLJEDNJA OVOGODIŠNJA PREMIJERA Duodrama "Svinje" izvedena na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića

Piše DV
11. prosinca 2020. - 21:56
U Kazalištu Marina Držića izvedena je posljednja ovogodišnja premijera, a riječ je o predstavi ”Svinje” Tomislava Zajeca u režiji Hrvoja Korbara. U duodrami igraju Izmira Brautović (Ibru) i Marija Šegvić (Mala Ibru). Zbog epidemioloških uvjeta, broj publike je ograničen na maksimalno 75 gledatelja.

 - Teško je odrediti je li simptomatičniji naslov ili podnaslov ‘rane drame’ Tomislava Zajeca „Svinje – mjuzikl iz života na farmi“.
500 metara od naseljena mjesta, 1000 metara od turističkog mjesta, 200 metara od glavne prometnice  i 300 metara od vodotoka – upravo tamo, u beckettovsku nigdinu, Tomislav Zajec smješta dvije sestre. Izolirana farma, koja u isto vrijeme može biti iza ugla i na samom kraju svijeta, svojevrsna je anti-utopija koja funkcionira poput lakmus-papira otuđenosti, kanibalističke želje za uspjehom i vječne spektakularizacije i estetizacije svakodnevnog života, svega na što obratimo pažnju. Njihova farma je heterotopija – prostor drugoga, prostor koji funkcionira izvan uhodanih tokova onog što smatramo stvarnošću.

Sestre koje djeluju kao svojevrsni antipodi, istovremeno jedna drugoj bivaju i mučiteljice i spasiteljice te prokazuju kako zapravo jedna bez druge ne mogu. Kroz tu ideju neizdržive međuovisnosti, otvara se i perspektiva na nezaustavljivi konzumerizam koji je vječno u potrazi za nečim „većim“, „boljim nego li je trenutno“ kao i „talentiranijim“ – a znamo kako ponude ima sve dok je prisutna i najmanja potražnja, stoji u popratnom tekstu.

Autorski tim čine: Hrvoje Korbar (redatelj), Paolo Tišljarić (scenografija, izbor kostima i oblikovanje rasvjete), Matea Bilosnić (oblikovateljica scenskog pokreta), Žarko Dragojević (autor i adaptacija glazbenih brojeva), Ines Tričković (vokalna suradnica/aranžerka) i Anamarija Obradović (suradnica scenografa). Reprizne izvedbe su na rasporedu 11., 18. i 19. prosinca s početkom u 20 sati. Dv
25. travanj 2024 09:29