StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE |

PORAST BROJA DOLAZAKA, ALI U KNJIŽNICU Ovo su najčešći naslovi za kojima su posezali Dubrovčani u doba pandemije

Piše Dv
11. studenog 2020. - 13:35
Povodom Dana hrvatskih knjižnica koji se obilježava 11. studenoga (na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama radi stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i knjižničnih djelatnosti te upoznavanja javnosti s poslanjem i ulogom knjižnica), donosimo popis najčitanijih naslova u Dubrovačkim knjižnicama tijekom zadnjih osam mjeseci.

Doba korone je sigurno doprinijelo povećanju broja čitatelja i broju dolazaka u knjižnicu, a time i većem broju posuđenih naslova. U razdoblju od ožujka do početka studenoga, izdvojili smo nekoliko najčitanijih naslova za odrasle, ali i one mlađe.

image
Elena Ferrante - Genijalna prijateljica


Prvo mjesto i dalje neumorno drži tetralogija Elene Ferrante ”Genijalna prijateljica” koju čine istoimeni prvijenac te nastavci Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju te Priča o izgubljenoj djevojčici. Ferrante je talijanska spisateljica koja piše pod pseudonimom i ovaj ciklus knjiga joj je donio svjetsku slavu. Prvi dio tetralogije tematizira djetinjstvo u siromašnom napuljskom predgrađu 50-ih godina prošlog stoljeća. Pripovjedačica se, kao odrasla žena, prisjeća ljudi i događaja koji su obilježili njezino odrastanje, a središnje mjesto u tim prisjećanjima zauzima prijateljica koju obožava i divi joj se, ali joj istovremeno i zavidi.

Visoko mjesto drži i ”Djevojka iz močvare” Delie Owens, uzbudljiv i istovremeno poetski napisan roman. Owens je po struci biolog, i nije neobično da je tema njenog romana usko vezana uz prirodu. Djevojka iz močvare opisuje život glavne junakinje u rasponu od njene šeste godine do smrti, a najveći dio romana bavi se njenim odrastanjem i mladošću u močvarama Sjeverne Karoline pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

image
Delia Owens - Djevojka iz močvare


Među najčitanijima već duže je i roman ”Povijest pčela” norveške spisateljice Maje Lunde. Epska priča u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost, koja ispituje čovjekov odnos prema religiji, znanosti, no u prvom redu prema prirodi – priča o tome kako čovjekova interakcija i s najmanjim bićima može presudno utjecati na to hoćemo li opstati kao ljudska vrsta ili nećemo. Roman je to s globalno relevantnom temom s obzirom na stanje suvremenog svijeta ugroženog klimatskim promjenama što se odvijaju sve bržim tempom. U pozadini ove opće teme tri su snažne, intimne priče o odnosu između roditelja i djece.

image
Maja Lunde - Povijest pčela


Roman “Japanski ljubavnik” čileanske spisateljice Isabel Allende koji u širokom rasponu obuhvaća nekoliko generacija i kontinenata, Pisan je s velikom oprezom prema povijesti i uvidom u duševne borbe likova, to je priča o ljubavi koja se ne može zaboraviti desetljećima događaj koji mijenja život iz temelja. Alma, glavna junakinja romana, koja u staračkom domu broji svoje posljednje dane i priča priču svog života – povijest o jednoj tajnoj strasti koja traje skoro sedamdeset godina.

image
Isabel Allende - Japanski ljubavnik


Pri vrhu najčitanijih je i roman ”Ponoćna crta” engleskoga pisca Lee Childea, o mladiću kojeg jedan prsten u zalagaonici natjera da nađe njegovu vlasnicu i vrati joj prsten.

image
Lee Child - Ponoćna crta


Što se tiče štiva za one mlađe, tu prvo mjesto već jako dugo drži dječji roman Gregorov dnevnik, prva knjiga Jeffa Kinneyja u seriji Dnevnika, a govori o dječaku Gregu i njegovim pokušajima da postane popularan u srednjoj školi.

image
Jeff Kinney - Gregov dnevnik


Zatim, slikovnica nagrađivane spisateljice i ilustratorice Emme Yarlett ”Gricko, čudovište koje gricka knjige” koja je dobila brojne nagrade i pohvale, a to dokazuje i velika zainteresiranost za ovom knjigom na Odjelu za djecu i mlade.

Među najčitanijom dječjom književnosti pri vrhu je i serijal slikovnica ”Pip i popi” svjetski poznatog ilustratora Axela Schefflera. Pip i Popi su tipični dvo i trogodišnjaci koji se vole družiti, igrati, provoditi vrijeme zajedno te kao i sva djeca, dovesti u različite nepredviđene situacije.

image
Axel Scheffler - Pip i Popi


Svi ovi naslovi i još mnogo mnogo drugih, novijih i starijih, poznatijih i manje poznatih čekaju vas na policama Dubrovačkih knjižnica!
18. travanj 2024 04:25