StoryEditorOCM
KulturaPOSLASTICA ZA PUBLIKU |

POD RAVNANJEM DIRIGENTA DARRELLA ANGA Koncert „Slavenska večer“ u izvedbi DSO-a na malim ekranima

Piše Dv
11. ožujka 2021. - 14:32

Koncert „Slavenska večer“ u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestar pod ravnanjem singapurskog dirigenta Darrella Anga, emitirat će se u subotu, 13. ožujka od 21.30 sati na Dubrovačkoj televiziji te na Facebook stranici DuTV-a.

image
Vedran Levi

Spomenuti koncert održao se u listopadu 2019. godine, u atriju Kneževa dvora kao dio festivala Stradun Classic, a kao solisti na koncertu nastupili su renomirani englesko-nizozemski violinist Daniel Rowland i naša proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić. Mezzosopranisticu će gledatelji poslušati u izboru iz „Biblijskih pjesama“Antonína Dvořáka, dok je posebnost ovog koncerta bila svjetska praizvedba Koncerta za violinu i orkestar „Bucolique“poljskog skladatelja Ludomira Michała Rogowskog. Također, na programu su „Idila“ Blagoja Berse i „Hommage a Sorkočević“ Borisa Papandopula.

image
Vedran Levi

Na predstavljanju knjige „Rogowski o Dubrovniku, Dubrovčani o Rogowskom“ 2019. godine, Vido Peručić pojasnio je pozadinu nastanka, odnosno imena Violinskog koncerta „Bucolique“. Dubrovkinja Srećka Katić, koja je živjela u civilnom dijelu Samostana sv. Jakova i koja je Rogowskog osobno poznavala, se jednog jutra, 1944. godine probudila rano i u centralnom dijelu samostana, vrtu, vidjela bunar, na vrhu bunara bila je kruna, a u kruni kaktus sa žutim cvjetovima. Naišla je i na pticu koju je uzela u ruke, a u tom trenutku pojavio se Rogowski koji je vidno bio umoran jer je cijelu noć skladao. Upravo je završio svoj Violinski koncert te je, vidjevši djevojčicu, pticu, žute cvjetove kaktusa, koncertu odlučio dati ime „Bucolique“ (pastoralna).

25. travanj 2024 07:17