StoryEditorOCM
KulturaOD SUTRA U LUŽI

Počinje festival Tišina, molim!

Piše PSD.
19. studenog 2019. - 15:43
4. Tišina Molim!, festival filmova snimljenih u Dubrovniku, održava se od 20. do 23. studenog u prostorima Luže i Lazareta u Dubrovniku.
Dubrovnik je u svojoj novijoj povijesti bio kulisa za snimanje više od stotinu poznatih ili manje poznatih igranih, dokumentarnih ili animiranih filmova. Četvrtu godinu zaredom, festival Tišina Molim! prikazuje dio te bogate filmske riznice.
Osim filmova, organizirane su i kreativne radionice za djecu i mlade, korisna predavanja, degustacije i zabavni program.
U srijedu, 20. studenog, u kinu Sloboda, festival će otvoriti dokumentarac “Furesti” iz 1967., iz kultnog serijala Televizije Zagreb, “Objektiv 350”, u kojem tadašnji stanovnici stare gradske jezgre komentiraju sve masovniji turizam u Dubrovniku, te gužvu i buku koju stvara veliki broj turista. Izuzetno je zanimljivo vidjeti kako su o temama koje su i danas aktualne razmišljali Dubrovčani prije više od 50 godina.
Osim samog filma, u prostorima Luže posjetitelji će moći vidjeti izložbu plakata Turističke zajednice i novinskih članaka iz tog doba - kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Od četvrtka do subote, lađa broj 3. u Lazaretima pretvorit će se u Kino Kavanu, gdje će se uz u opuštenoj atmosferi, uz pokoji zalogaj i piće moći gledati filmovi snimljeni u Dubrovniku.
U četvrtak, 21. studenog, bit će prikazan kultni japanski animirani film “Porco Rosso” iz 1992., autora Hayaoa Miyozakija, koji je inspiraciju za svoje animacije našao u Dubrovniku i Jadranskoj obali. Priča je to o misterioznom vojnom pilotu u borbi protiv zračnih pirata na Jadranskom moru. Prva projekcija bit će matineja za djecu u 11 sati, a večernja projekcija je u 19 sati u Lazaretima.
U četvrtak, u 14 sati u Lazaretima su dvije radionice za djecu: radionica izrada lutaka udruge Aster, te kreativna radionica Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

U petak, 22. studenog, na redu je film “Osveta u krvi” iz 1989., zabavan akcijski film o djeci bivših američkih vojnika u 2. svjetskom ratu, koja pretražuju Francusku rivijeru i Jadransku obalu u nadi da će naći bivšeg zapovjednika njemačkog logora koji je odgovoran za smrt njihovih roditelja.
U petak od 11 sati u Lazaretima, Kristina Škaler, dipl.ing.strojarstva, održat će zanimljivo i korisno predavanje Magija 3D printanja za svu zainteresiranu javnost, a poslije toga i radionicu o 3D printanju. ​
Filmski pub kviz održat će se u petak u 18 sati u Lazaretima.

U subotu, 23. studenog, festival zatvara film “Papa mora na dijetu” iz 1991., koji se u originalu prvotno zvao “The Pope has to die”, pa je ime promijenjeno u “The Pope has to diet”. Radi se o satiričnoj komediji, u kojoj nakon iznenadne smrti Pape Pia, mafija postavlja liberalnog svećenika - automehaničara za novog papu.
U subotu ujutro, od 11 sati u Lazaretima bit će predstavljeni dječji radovi nastali na kreativnim radionicama.
Party zatvaranja bit će u subotu, 23.11. u Lazaretima od 22 sata.

Ulaz na sva događanja je besplatan. Više informacija o manifestaciji i rasporedu ovogodišnjeg izdanja “Tišine Molim!” možete pronaći na službenoj stranici festivala tisinamolim.com i na Facebook stranici Tišina Molim.
18. travanj 2024 21:57