StoryEditorOCM
KulturaI U MUZEJIMA SE KUHA

Pazija i žrnovski makaruni u žitnici Rupe

Piše dv
15. listopada 2019. - 14:43
U povodu Dana kruha i plodova zemlje, u žitnici „Rupe“ će u četvrtak, 17. listopada, od 16 do 18.30 sati biti održana edukativna radionica „Prehrana otočana na primjeru otoka Korčule“. Na radionici će se pripremati dva jela - samoniklo jestivo bilje, poznato i kao mišanca, parapač ili pazja, te žrnovski makaruni, tradicijsko jelo sela Žrnova na otoku Korčuli.

Iz Dubrovačkih muzeja napominju kako se snažan znak osobnoga i lokalnoga identiteta nerijetko krije upravo u hrani. Kažu kako će se na radionici predstaviti tradicija na suvremeni način, odnosno reinterpretirati tradicijska kuhinja u današnjim uvjetima. Dva odabrana jela predstavljaju svakodnevnu (bilje) i svečarsku (makaruni) prehranu. Polaznici će upoznati jestivo samoniklo bilje kroz izlaganje i razgovor s kustosicom Sani Sardelić iz Gradskog muzeja Korčule, a o tradicijskoj prehrani otočana govorit će viša kustosica Branka Hajdić iz Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Mediteranska prehrana je uvrštena i na UNESCO-ov Reprezentativni popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine svijeta.
Tijekom predavanja i radionice, polaznici će moći sudjelovati u pripravljanju navedenih tradicijskih jela, učiti o sortama samoniklog jestivog bilja, kao i degustirati jelo, te sudjelovati u anketiranju u svrhu daljnjih istraživanja tradicijske prehrane.
19. travanj 2024 09:01