StoryEditorOCM
KulturaVRIJEDNE I TALENTIRANE RUKE SLIKARSKOG ODJELA

PALAČA SPONZA Učenici Umjetničke škole otvorili izložbu "Orlando - naš suvremenik"

Piše Bruno LucićFoto: Božo Radić/HANZA
11. svibnja 2019. - 00:14

"Orlando – naš suvremenik“ naziv je izložbe učenika Slikarskog odjela (smjer slikarski dizajner) Umjetničke škole Luke Sorkočevića otvorene u atriju palače Sponza. Na ovaj način su se učenici pridružili obilježavanju Orlandove godine.

Ravnateljica Državnog arhiva i predsjednica Školskog odbora Nikolina Pozniak u ime domaćina pozdravila je okupljene učenike i njihove roditelje, profesore i sve zainteresirane. Naglasila je kako umjetnost i kultura trebaju ići ruku pod ruku, istaknula je kako se radi o važnim i dobrim generacijama, izdvojila je rad učenice Ene Barčić te je, čestitavši učenicima i njihovim mentorima, dodala kako će Arhiv uvijek biti "produžena ruka djelovanja" Umjetničkoj školi kojoj je pripala ovogodišnja Nagrada Županije i koja slavi 90 godina postojanja.

Profesor Davor Lucianović kazao je kako su učenici promišljali o svemu onome što Orlando predstavlja: hrabrost, pravednost i umjetničko stvaranje jer brojni vitezovi bavili su se i umjetnošću. Ideja je bila zapitati se vrijede li ti ideali i danas, a dodatno su pokraj svakog rada istaknuti kratki opisi pa su učenici tako dobili priliku literarno se izraziti. 

Profesor Luko Piplica napomenuo je na važnost ove izložbe jer se učenici po prvi put predstavljaju javnosti, prvi put javno izlažu, a poručio je kako predstavljaju svoja djela, a ujedno predstavljaju i sebe. 
Na izložbi tako izlažu učenici drugog razreda Gabriela Tutek-Primorac, Marta Vitković, Lara Gavrić, Mirela Sefer, Lorena Madeško, Mara Šabadin pod mentorstvom profesora Davora Lucianovića; učenici trećeg razreda Carolina Barbarić, Ena Barčić, Maro Dolenec, Marie Jeanne Jukić, Nina Kasavica, Laura Martinović, Daria Morović, Đina Radulj, Kristiana Sain, Jelica Šabadin, Laura Žuro pod mentorstvom profesora Luka Piplice.

Izložbu je u sklopu programa Orlandove godine financirao Grad Dubrovnik, a ona ostaje otvorena do 20. svibnja. bLu

16. travanj 2024 08:37