StoryEditor
Kultura72.FESTIVALSKO LJETO |

PALAČA SPONZA Otvorena skupna i feministička izložba "Gatara"

Piše BL
12. srpnja 2021. - 00:17
Mirja Capor, Selma Hafizović, Nina Obuljen Koržinek, Dora Ruždjak Podolski i Nikolina Putica Tonći Plazibat/cropix

U atriju palače Sponza otvorena je skupna izložba ”Gatara”. Kustosica izložbe je Selma Hafizović, a uz njezine radove, izloženi će biti i radovi Jagode Buić, Ive Laterze, Dubravke Lošić, Rebecce Ribichini te Tanye Small.

Otvarajući izložbu, intendantica Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako je posebnost izložbe njezina generacijska različitost, a poveznica je ženska kreativnost koja je nenadmašna. 

image
Tonći Plazibat/cropix

Hafizović je izrazila zahvalnost što su je iz Igara pozvali da pripremi ovu, kako je sama rekla, "feminističku izložbu" koja je retrospektiva od 1970-ih do danas. 

Dobitnica brojnih svjetskih i domaćih nagrada Jagoda Buić, realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama te redovito izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima i u najvažnijim svjetskim muzejima. Iva Laterza svoje je prve izložbe ostvarila u galeriji Tugboat u SAD-u. Diplomski studij umjetnosti na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu u trajanju od dvije godine upisala je 2019., a u svibnju 2021. izlagala je na skupnoj izložbi u galeriji Proposition Studios u londonskom South Banku. Dubravka Lošić izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a osim slikarstva, instalacija i objekata, bavi se scenografijom i kostimografijom. Umjetnički rad Rebecce Ribichini obuhvaća zvuk, tekst, izvedbenu umjetnost, film i instalacije, a izlagala je i nastupala u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugdje. Rođena Newyorčanka Tanya Small u Zagrebu je osnovala filmski i fotografski laboratorij Klubvizija, a izlagala je na mnogim lokacijama diljem svijeta. Trenutno radi na nekoliko fotografskih projekata, a svojim radom pokušava otvoriti put novim načinima ne samo razumijevanja svijeta izvan nas, već i naših međuljudskih odnosa. 

image
Tonći Plazibat/cropix

Hrvatsko-američka slikarica Selma Hafizović bavi se razvojem ženskog arhetipa na filmu koji utjelovljuje ritualizirano mapiranje događaja u kontekstu suvremene industrije zabave i masovnih medija, a primarni interes su joj voljne i nehotične reakcije. U tekstu kataloga izložbe istaknula je kako ova izložba koristi impozantnu i restriktivnu arhitekturu palače Sponza kako bi raščlanila na koje sve načine žene unapređuju, redefiniraju i preoblikuju svoju poziciju unutar društvenih normi nametnutih njihovim tijelima.

Izložba ostaje otvorena do zatvaranja Igara, 25. kolovoza.

item - id = 1111998
related id = 0 -> 1133521
related id = 1 -> 1132635
12. listopad 2021 10:38