StoryEditorOCM
KulturaFOTOGALERIJA |

OTVORENA PREKRASNA IZLOŽBA U ŽITNICI RUPE Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi

Piše Dv
23. rujna 2021. - 22:24

U žitnici Rupe otvorena je izložba "Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi“ autora, etnologa dr.sc.o. Zvonka Martića. Izložba predstavlja građu iz etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, utemeljene s ciljem prikupljanja i čuvanja nošnji, nakita, čipke, građe o običajima, napjevima i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Izložba je  multimedijalnog karaktera te, pored video i fotografskog materijala, prezentira djevojačke nošnje i nakit. Kustos izložbe je viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, dok je autor fotografija Jasmin Fazlagić.

Uz autora izložbe, na otvorenju su govorili ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović, voditeljica Hrvatske matice iseljenika – podružnice Dubrovnika Maja Mozara, voditelj projekta Ivica Kipre, dok je izložbu otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

image
Božidar Gjukić/Dubrovački muzeji

Dio je to projekta "Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe" kojeg zajednički provode Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovački muzeji, a uz potporu Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak", od 23. do 30. rujna u žitnici „Rupe“ bit će obilježena 70. obljetnica osnutka Hrvatske matice iseljenika. Voditelj i autor projekta je Ivica Kipre.

image
Božidar Gjukić/Dubrovački muzeji

Stručno - znanstveni skup „Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe“ održat će se u žitnici Rupe 24. rujna od 9 do 13:30 sati. Na njemu će sudjelovati stručnjaci, muzealci i etnolozi, koji će predstaviti  problematiku istraživačkog i sakupljačkog rada, čuvanja, zaštite i prezentacije narodnih nošnji hrvatskih manjinskih zajednica u svijetu, kao i pojavu zanimanja za sakupljanje narodnih nošnji drugih naroda jugoistočne Europe. Predavači su: etnolog dr.sc. o. Zvonko Martić,  viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu Katarina Bušić, ravnatelj Kulturnog centra Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji Josip Forjan, viša kustosica Dubrovačkih muzeja Branka Hajdić, voditeljica fundusa i radionice narodnih nošnji FA Linđo Marica Vlahinić te viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre. Suradnica na projektu je voditeljica Hrvatske matice iseljenike – podružnice Dubrovnik Maja Mozara.

Za posjetitelje izložba ostaje otvorena do 30. rujna.

18. travanj 2024 16:14