StoryEditorOCM
KulturaUSAVRŠAVANJE U GRADU |

ODRŽAN ZAVRŠNI KONCERT 8. MEĐUNARODNOG SEMINARA ORKESTRALNOG DIRIGIRANJA Dirigentska palica u rukama mladih dirigenata iz cijeloga svijeta

Piše Dv
28. veljače 2020. - 22:03
Završni koncert 8. Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja ”Lovro von Matačić”Tonči Plazibat/HANZA Media
Druga polovica veljače u Dubrovačkom simfonijskom orkestru već je godinama rezervirana za međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja koji nosi ime po velikom hrvatskom dirigentu, Lovru von Matačiću.

Suradnjom Dubrovačkih simfoničara i Fonda Lovro i Lilly Matačić, mladi dirigenti imaju priliku usavršavati se i raditi na svojim tehnikama dirigiranja. Završni koncert seminara održan je u crkvi Male braće, a orkestrom su ravnali čak dvanaest dirigenata: Dijana Imeri Ilkoska (Sjeverna Makedonija), Ivan Djačić (Srbija), Ena Romić (Hrvatska), Hanno Mölderkivi (Estonija), Alja Klemenc (Slovenija), Daša Černe (Slovenija), Ana Spasovska (Sjeverna Makedonija), Luka Hauser (Njemačka), Alexey Cherkasov (Rusija/Norveška), Giuseppe Terza (Hrvatska), Yohan Kwon (SAD) te Ivan Yanakiev (Bugarska).

Ove godine, od 23. do 28. veljače u Dubrovniku je, uz vrsnog maestra Uroša Lajovica (Slovenija) kao mentora, četrnaest polaznika seminara, od čega dvanaest aktivnih i dvoje pasivnih. Dirigenti su stigli iz Rusije, Slovenije, Njemačke, Srbije, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Estonije, Bugarske i Hrvatske, a nekima od njih ovo nije ni prvi put da sudjeluju na seminaru u Gradu. Naime, maestro Lajovic, renomirani je dirigent, ali i izvrsni pedagog čije ime u glazbenom svijetu uvijek privlači mlade naraštaje koji žele učiti od najboljih.

Na repertoaru seminara ove su godine Beethovenova Simfonija br. 7 i Mozartova Simfonija u Es - duru, KV543. Prva dva dana seminara, polaznici su s dirigentom prolazili kroz teorijski uvod i praktični rad bez orkestra, stručnu pripremu za rad s orkestrom, osnovne tehnike rada, a od utorka rade s orkestrom i pripremaju seza veliku završnicu.

Inače, Fond Lovro i Lilly Matačić utemeljen je 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly. Kao neprofitna udruga provodi u djelo niz aktivnosti kojima je zajednički cilj njegovanje uspomene na Lovra von Matačića i širenje utjecaja njegova umjetničkog, kulturnog i društvenog naslijeđa.
19. travanj 2024 18:02