StoryEditorOCM
KulturaInterijer Grada Dubrovnika

Od Pulitike do Murtića, gradska uprava prava je mala galerija umjetnina: Sve što je izloženo, birano je sukladno prostoru i njegovoj namjeni

Piše Bruno Lucić
24. travnja 2023. - 09:48

Pored žustrih rasprava, prozivanja, argumentiranja, iznošenja stavova, projekata, vijećničkih pitanja i replika u Velikoj vijećnici, na zidu iza mjesta predsjednika Gradskog vijeća u oko upada velika slika, a isto vrijedi i za Malu vijećnicu. I na fotografijama službenih prijema u prostorima Grada Dubrovnika u pozadini se mogu vidjeti i prepoznati umjetninama.

Razni detalji

Naime, interijer Grada Dubrovnika prožet je umjetničkim djelima.

image

Prijamni prostor

Grad Dubrovnik

- Uređenje interijera osim namještaja obuhvaća i detalje poput slika na zidovima, statua i izložbenih primjeraka izabranih sukladno prostoru i njegovoj namjeni. Formiranjem Konavoskog salona prostor je, primjerice, prigodno ukrašen umjetninama konavoske slikarice Antonije Rusković Radonić koje je Grad kupio upravo za ovu namjenu, kao i statuu zaštitnika Grada svetog Vlaha, djelo kipara Josipa Ivanovića, koja stoji na vidljivom mjestu, u prijamnom prostoru upravne zgrade, ističu iz gradske uprave.

Posudbeni ugovor s UGD

No, odakle dolaze ta djela?

image

Slika Đura Pulitike

Grad Dubrovnik

- Grad Dubrovnik ima posudbeni ugovor s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, temeljem kojeg su umjetnine iz fundusa Galerije na posudbi u Gradu Dubrovniku na određeno vrijeme, a izložene su u prostorima Grada. Trenutačno su na posudbi umjetnine sljedećih autora: Milovan Stanić, Đuro Pulitika, Branko Kovačević, Edo Murtić, Ivan Ettore (ulja na platnu), Ahmet Ertug (fotografije). Postoje i situacije u kojima se umjetnina vraća prije isteka ugovornog roka, primjerice zbog potrebe neke izložbe. Tako je za retrospektivnu izložbu Đura Pulitike nedavno vraćena jedna umjetnikova slika, a ranije i tri slike Vlaha Bukovca, također za veliku izložbu u organizaciji Galerije Klovićevi dvori, a potom i izložbu UGD-a u sklopu obilježavanja stogodišnjice slikarove smrti. Među njima je i slika ‘’Alegorija umjetnosti IV’’, koja je bila izložena u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Na tom je mjestu sada izložena slika ‘’Karneval u Dubrovniku’’ Eda Murtića. Ostale su slike iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik izložene također na reprezentativnim pozicijama, poput Male vijećnice, predsoblja Ureda gradonačelnika, salona za prijeme, ureda gradonačelnika, objašnjavaju iz Grada Dubrovnika.

image

U Velikoj vijećnici visjela je Bukovčeva slika “Alegorija umjetnosti IV”

Grad Dubrovnik

Napominju iz gradske uprave kako su u Velikoj vijećnici izloženi i portreti počasnih građana Dubrovnika, dok su u ulaznom dijelu zgrade izloženi i uokvireni grbovi gradova prijatelja.

23. travanj 2024 22:54