StoryEditorOCM
KulturaIZAŠAO IZ TISKA |

NOVI 55. BROJ DUBROVAČKIH HORIZONATA Publikacija koja prati život Grada i sve ono što ga obilježava

Piše PSD.
16. travnja 2021. - 14:05

Iz tiska je nedavno izašao novi, 55. broj Dubrovačkih horizonata, a riječ je o periodičkoj publikaciji koja je tematski, koncepcijski i sadržajno usmjerena na Grad i sve segmente njegova života. Naime, već desetljećima ovaj časopis je kulturološka i duhovna poveznica između Dubrovčana u Dubrovniku i onih koji ne žive u Gradu, ali ga nose u srcu, otvoren brojnim stručnjacima različitih profila koji s različitih motrišta propituju bogatu dubrovačku duhovnu baštinu, ali i Grad kojemu smo suvremenici.

Sadašnji dubrovački trenutak

Nakladnik časopisa je Društvo Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu, a već dvadeset i pet godina glavna i odgovorna urednica je povjesničarka književnosti i književna kritičarka, profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku, doktorica znanosti Katja Bakija.

- U časopisu nastojimo iz drugačijih motrišta propitivati različite segmente dubrovačkog života i tako dati barem mali doprinos njegovoj bogatoj historiografiji. Voljeli bismo da prilozi objavljeni u časopisu potaknu i neka nova iščitavanja i propitivanja bogate dubrovačke duhovne ostavštine, ali da budu okrenuti i Dubrovniku danas, onom Gradu kakav mi danas poznajemo. U tom kontekstu će i teme kojima ćemo se baviti u budućnosti nastaviti pratiti život Grada i sve ono što ga obilježava. Trudit ćemo se i dalje, i nesklonim vremenima usprkos, budućim izdanjima Dubrovačkih horizonata doprinositi reinterpretaciji bogate kulturne baštine Dubrovnika i osvješćivanju njene vrijednosti te kroz Dubrovačke horizonte ostavljati trag i o sadašnjem dubrovačkom trenutku, navodi Bakija.

Brojni prilozi

U novom broju pišu: Barbara Đurasović, Irvin Lukežić, Vedran Benić, Ankica Džono Boban, Ana Bakija-Konsuo, Ivica Vučak, Stipe Nosić, Jelena Obradović Mojaš, Nela Kovačević Bokarica, Lucija Kukica Ćosić, Renata Roman Dobroslavić, Dolores Masle Aleksić, Magdalena Prkut, Pavo Jančić, Katarina Palinić, Marija Konsuo, Petra Jelača, Anita Ruso, Zrinka Lucianović, Petra Golušić, Davor Mojaš Katja Bakija, Džemila Bukovica, Mariela Marković, Pavo Miloglav, Lukša Hanza, Luko Hilje, Hrvoje Pernar, Stjepan Ćosić, Sanja Dražić, Boris Njavro i Irja Jerković.

Grafičko oblikovanje i ovog izdanja časopisa potpisuje grafička urednica Romana Milutin Lulić, grafičku pripremu Nedim Meco, pomoćnica glavne i odgovorne urednice je Matija Nenadić, a autorica naslovnice i slika korištenih za najavu rubrika iz ciklusa „Horizonti“ je akademska slikarica Ivona Vlašić. B. Lucić

18. travanj 2024 05:42