StoryEditorOCM
Kultura70. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

NINA OBULJEN KORŽINEK NA SVEČANOJ SJEDNICI FESTIVALSKOG VIJEĆA Drago mi je da smo u zadnje dvije godine pokazali da želimo preokrenuti neke trendove

Piše PSD.
10. srpnja 2019. - 16:56
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je svečanu sjednicu Festivalskog vijeća u palači Kerša. Na sjednici nisu bili članovi Tomislav Zajec i Dubravka Šeparović Mušović, a umjesto gradonačelnika Mata Frankovića na sjednici je sudjelovala njegova zamjenica Jelka Tepšić.

- Htjela bih s par riječi obilježiti početak ovog velikog obljetničkog Festivala koji ćemo večeras otvoriti, nadamo se, naravno, uz suradnju meteoroloških prilika. Ali, kako bude, bit će sigurno veselo i svečano kako i treba da se obilježi početak i ova velika obljetnica koju zapravo obilježavamo sa sjećanjem na sve velike umjetnike koji su proteklih sedamdeset godina obogatili ovaj grad, obogatili su svoju kulturu i Dubrovnik koji je sam svoja baština i vrijednost, dali su mu jednu drugu nematerijalnu vrijednost koja odzvanja u sjećanju svih onih koji su kroz tih 70 godina pohodili i dramske predstave i sve koncerte i sve ono što se na Dubrovačkim ljetnim igrama događalo. Velika je to obljetnica, nije lako niti jednu manifestaciju očuvati 70 godina, a posebno nije lako očuvati manifestaciju koja se odvija u gradu i državi koji su prošli tolike mijene: političke i društvene, ali i one koje nas zapravo danas možda i najviše brinu – ta transformacija grada koji više nije na taj način okrenut ni svojim građanima, ni kulturi. Drago mi je da smo u zadnje dvije godine i u suradnji s gradskom upravom i u suradnji s vama koji vodite Ljetne igre pokazali da želimo preokrenuti neke trendove i uvjerena sam da će ovo obljetničko izdanje Festivala i građanima i kulturnoj javnosti pokazati zašto su Igre toliko vrijedne, zašto ih smatramo našim najvećim, a svakako i najstarijim nacionalnim festivalom i zašto mislimo da kao takve imaju svoju budućnost i u današnjem europskom, kulturnom, umjetničkom pa i festivalskom kontekstu, kazala je ministrica pod čijim predsjedanjem je protekla svečana sjednica.

S obzirom da su se na sjednici spominjale brojne ovogodišnje obljetnice, ministrica je otkrila kako je 9. srpnja donesena odluka da se ljekarništvo Male braće uvrsti u nacionalni registar kulturne baštine. Intendantica Dora Ruždjak Podolski rekla je više o programu 70. festivalskog ljeta.

- Ove godine povodili smo se krilaticom „Mitovi grada“ koja je još iznikla za vrijeme prošlogodišnjeg Festivala kao moto koji najbolje obuhvaća obim ovog festivala jer ovaj festival sam po sebi već mit. Svakako, u tom smislu nam je bilo važno tradiciju podržati i zadržati, zadržati ove vrijednosti koje su zaista obilježile 70 godina Festivala i stvorile nepobitni kulturni identitet kojim se svi trebamo ponositi i koji je određenje nas samih i ovoga naroda. S obzirom da je rijetka prigoda da 70 godina traje ovakva značajna manifestacija, povodili smo se prvenstveno kvalitetom koja je razvidna u svakom programu – počevši od najmanjih, popratnih opet pod nazivom „Ključevi od Grada“ koje smo lani dosta dobro inkorporirali u tkivo Festivala i koje festivalsku tradiciju nije nimalo narušilo nego dapače, unijelo je svježinu i novitete kojima stremimo u smislu razvoja publike i u smislu nekih novih sadržaja koji nisu bili toliko zastupljeni, u tolikoj količini ili s tolikom vremenskom učestalošću, kazala je Ruždjak Podolski te navela najvažnije stavke programa.

Uz intendanticu bili su njezin pomoćnik za dramski odnosno glazbeni program Saša Božić i Tomislav Fačini.

Tepšić je čestitala je festivalskom vodstvu na kvalitetnom i bogatom programu te je napomenula kako su „Igre Grad, a Grad su Igre“. Istovremeno je dodala kako potpora Grada Dubrovnika nije, niti je ikada bila upitna. Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić je čestitajući 70. jubilarne Igre izrazio je nadu kako će Festival biti uspješan te dostojan tradicije i obljetnice. Frano Matušić je 70. Igre prije svega čestitao građanima grada Dubrovnika jer „da nije bilo njih, ne bi bilo ni Igara“. Kazao je kako 70. Igre imaju balans širokih umjetničkih izričaja te je, kao i tijekom prethodnih svečanih sjednica Festivalskog vijeća, napomenuo na važnost koncertne dvorane te je zaključio kako je gradonačelnik sklon da se pronađe mjesto za njezinu izgradnju. Istaknuo je Matušić i važnost rada s mladima te je dao sugestiju da se Igre inkorporiraju u školske programe.

Obuljen Koržinek je tom prilikom komentirala kako su Igre prvi put jasno artikulirale okrenutost prema mladima što je opisala kao „mudro, više nego potrebno te da festivalsko vodstvo to radi kvalitetno“. Sanja Putica je naglasila kako se po pitanju vođenja Igara i kreiranja programa osjeti iznimno kvalitetan timski rad, a ravnateljica Ivana Medo Bogdanović iskoristila je priliku izraziti zahvalnost institucijama, ustanovama i pojedincima koji podržavaju Igre čiji ovogodišnji budžet iznosi rekordnih 19 milijuna kuna. bLu
18. travanj 2024 19:50