StoryEditorOCM
KulturaKULTURNA SURADNJA GRADA DUBROVNIKA I GRADA VENECIJE

Najava otvaranja izložbe "Mjesto isprekidanih odlazaka" u Veneciji

Piše DV
8. svibnja 2019. - 10:29

Grupna izložba Mjesto isprekidanih odlazaka otvara se Veneciji, 9. svibnja u 17 sati. Naime, kao rezultat ugovora o bratimljenju potpisanog između grada Dubrovnika i grada Venecije 2012. godine kojim se podupire daljnja suradnja dvaju gradova posebice u domeni kulture, grad Dubrovnik se po prvi puta predstavlja u Veneciji tijekom Venecijanskog bijenalea velikom izložbom dubrovačkih umjetnika u periodu od 9. svibnja do 24. studenog 2019.
 
Međunarodno priznati umjetnici s dubrovačkom adresom Izvor Pende, Slaven Tolj i Marijana Pende predstavljaju se u prostoru Tesa 100 u Arsenalu Nord. Predstavljanje Dubrovnika ovom izložbom u Veneciji ima za cilj stvoriti kontinuitet u radu te nastaviti promovirati grad kao točku koja prepoznaje suvremeni umjetnički trenutak u svom okružju visokog stupnja civilizacije i poštovanja prema kulturnim i umjetničkim tekovinama.
 
Ova je izložba jedan od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata u kulturnom kalendaru Dubrovnika, a okuplja dubrovačke umjetnike koji su završili studij u europskim umjetničkim centrima (Marijana Pende – Akademija u Veneciji, Izvor Pende – Akademija u Düsseldorfu, Slaven Tolj – Akademija u Sarajevu, uz brojne međunarodne izložbe kao što je predstavljanje Tolja na Documenti). Izložba postavlja pitanja stvaranja metanarativa i metoda pripitomljavanja problema i stereotipizacije te simplificiranja kompliciranih povijesnih istina s ciljem njihove kontrole. Preispitivačka moć umjetnosti i njena sposobnost erozije zadanih i zadavanih društvenih funkcija prijetnja je uspostavi i provođenju ideje discipliniranog društva. Upravo nemogućnost jasnog određivanja funkcije pojedinca u društvu pojavljuje se kao anomalija, greška u kodu, koja se kosi s principima tzv. Društvenog ugovora koji jedinku nastoji ukrotiti jasnim zakonima, pravilima, smjerovima kretanja te ustrojstvom društvene organizacije. Point of Departure, odnosno polazišna točka, u radovima troje umjetnika predstavlja početnu točku kretanja koje nije pravocrtno zadano niti slijedi jasno određenu i vidljivu putanju. U društvu koji svoj evolucijski učinak mjeri prema kretanju uvijek usmjerenom ka budućnosti i smjeru “naprijed’, zaustavljanje i propitivanje vlastitog kretanja javlja se kao problem u prometu. Strah od zaustavljanja nosi sa sobom strah od lacanovskog suočavanja i identificiranja s vlastitim “ja”, priznanja vlastitog poraza i mogućeg uočavanja činjenice da je naše kretanje besmisleno, da naše vlastite kvazirevolucije ne vode nikamo. Strah od vožnje u vlaku bez broja i bez zadnje stanice.
 
Uz najveću podršku Grada Dubrovnika, ovaj je projekt ostvaren uz velikodušnu sponzorsku podršku Turističke zajednice grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Rezervata Lokrum, Jadranskih luksuznih hotela, Face Croatia – CEC ArtsLink, Vodovoda Dubrovnik d.o.o., Županijske lučke uprave Dubrovnik, Lučke uprave Dubrovnik, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Maistre d.d., Wiener osiguranja d.d., Elite Travel d.o.o., Hrvatske gospodarske komore, Zračne luke Dubrovnik, Croatia Airlines, Dubrovnik Partner d.o.o., Dubrovačkog primorja d.d., Sanitata Dubrovnik d.o.o., Aci Marine Dubrovnik, Čistoće Dubrovnik, Atlantske plovidbe d.d., Dubrovačko-neretvanske županije, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici u Trstu, Serragli d.o.o., Viva d.o.o., Alfaplana d.o.o., Turističke zajednice Dubrovačko-neretvarske županije.
 

16. travanj 2024 20:31