StoryEditorOCM
KulturaSUTRA U 19:00 SATI

MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA“Jeziku je svejedno: hrvatski između znanosti i ideologije” predavanje dr.sc. Anđela Starčevića i dr.sc. Mata Kapovića

Piše DV
24. veljače 2020. - 07:41
Knjiga “Jeziku je svejedno” autora Anđela Starčevića, Mate Kapovića i Daliborke Sarić, najavljena kao znanstveno utemeljena demistifikacija problematike jezične upotrebe koja ima za cilj pokušati pridonijeti pomicanju javnih rasprava o jeziku u Hrvatskoj u pravom smjeru, predstavit će se u utorak, 25. veljače 2020. u Čitaonici Narodne knjižnice s početkom u 19 sati, povodom manifestacije Mjesec hrvatskoga jezika (21. veljače – 17. ožujka).
 
U izlaganju “Jeziku je svejedno: hrvatski između znanosti i ideologije” dr.sc. Anđela Starčevića i dr.sc. Mata Kapovića bit će govora o lingvistici i njenim spoznajama kroz zadnjih stotinjak godina koje su prilično slabo prisutne i poznate u javnoj sferi u Hrvatskoj. To se vidi i po tome što velik broj prosječnih govornika redovito smatra da je prva i glavna zadaća lingvista da propišu jezične oblike i „skrbe“ o „pravilnom“ jeziku tj. o standardnom dijalektu, koji se najčešće doživljava kao jedini legitimni pojavni oblik društveno konstruiranih „jezika“.
 
Taj stav nije stran niti nekim hrvatskim lingvistima, koji u javnosti promoviraju subjektivne, ideološke i preskriptivističke stavove o jeziku kao da se radi o znanstvenim, neutralnim i neupitnim jezičnim činjenicama. Budući da prosječni govornici često nisu metalingvistički osviješteni i ne prepoznaju ideološku prirodu preskriptivističkih zabrana, prihvaćaju ih kao obvezujući pogled na jezik i potom razvijaju jezičnu nesigurnost, strah od jezika, jednom riječju – šizoglosiju, zbog čega se ponekad i sami isključuju iz javnog diskursa. U ovom izlaganju autori će iz perspektive kritičkog pristupa jezičnoj politici i planiranju predstaviti rezultate višegodišnjeg istraživanja hrvatskog preskriptivizma odnosno „jezičnog savjetništva“ te na primjerima ilustrirati klasifikaciju jezično-izvanjezičnih ideologija koje se promoviraju putem „jezičnih savjeta“ u raznim medijima.
 
Zbog štetnog učinka pojedinih ideologija – stigmatizacije nestandardnih dijalekata, kljaštrenja standardnog dijalekta i društvenog isključivanja velikog broja ljudi – od iznimne je važnosti da svi govornici osvijeste manipulativne mehanizme kojima se navodno znanstvene rasprave o jeziku koriste kako bi se ustvari 1) odaslale ideološke poruke o društvu te 2) ideološke teze prikazale kao navodno neutralne i objektivne. Velik dio rezultata ovog istraživanja objavljen je u knjizi Jeziku je svejedno (Sandorf, 2019), a u izlaganju Starčevića i Kapovića, predstavit će se i neke od konzervativnih reakcija na nju.
16. travanj 2024 17:38