StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE

Mjesec hrvatske knjige završen radionicom "Riječ i smisao" po uzoru na knjigu Julijane Matanović

Piše dv
16. studenog 2022. - 20:54
Mjesec hrvatske knjige završen radionicom ”Riječ i smisao” po uzoru na knjigu Julijane MatanovićVedran Levi/dk/

 

Predavanjem i radionicom „Riječ i smisao“ koja se održala u utorak, 15. studenoga 2022. u Narodnoj knjižnici Grad završena je ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Voditeljica Kristina Rožić, magistra znanosti organizacijskog ponašanja i logoterapeut uz podršku Nikoline Njirić, edukacijske rehabilitatorice, volonterke u Dubrovačkim knjižnicama, upoznala je sudionice s pojmom i principima logoterapije povezujući ih s citatima iz višestruko nagrađivane knjige „I na početku i na kraju bijaše kava“ autorice Julijane Matanović. Izbor upravo ove knjige za predstavljanje logoterapijskog programa čiji je utemeljitelj Viktor Frankl, Rožić je objasnila činjenicom da ona zadovoljava kriterije za dobru terapijsku knjigu kako je shvaća logoterapija što je potkrijepila citatom Elisabeth Lukas, koja u svojoj knjizi "Što nas u životu pokreće: logoterapijski pristupi (Dobri prijatelji duše) kaže: "Knjiga je u terapijskom smislu od pomoći ako njezin pisac vjeruje u to da ima puteva da se "održimo iznad kaosa" i ako on svoje čitatelje dovoljno ljubi da bi radi njih za takvim putevima tragao." Autorica također ističe da je neka knjiga dobra onda "kada je kadra biti "prijatelj duše": iskrena, poticajna, zabavna, utješna, nadahnjujuća - kakvi prijatelji upravo i jesu." "Knjiga "I na početku i na kraju bijaše kava" upravo je takva knjiga", istaknula je Rožić.

Simbol zrna kave voditeljica je iskoristila za predstavljanje osnova logoterapije koja se temelji na slici čovjeka kao cjelovitog, tjelesnog, psihičkog i duhovnog bića koje iz svog realiteta teži prema idealima, transcendira koristeći prkosnu moć duha, služeći se humorom, poštujući darovano vrijeme i zahvaljujući na njemu, otkrivajući smisao slobodno birajući vlastite korake na situacije koje donosi život pritom ne ugrožavajući i ne okrivljujući drugoga (ni sebe), nego iskazujući poštovanje, ljubav i divljenje.

Kroz pripremljene radne materijale sudionicama je otvorena mogućnost da koristeći se smjernicama s predavanja i tekstovima iz knjige Julijane Matanović otkriju iscjeliteljsku moć riječi.

06. prosinac 2022 19:11